
Oatmeal Stout
Grupper inom
Om porter:
Oatmeal stout (havremjölsöl) är en sötaktig stout som innehåller upp till 30% havremjöl, ibland mer. Havre var under medeltiden vanligt i öl, men försvann senare pga dess bittra egenskaper. Ett visst uppsving fick ölsorten i slutet av 1800-talet när mjölk och havregröt ansågs extra nyttigt, för att åter falla tillbaka under 1900-talet. Ooatmeal stouts är numera sällsynt, men tillverkas i länder som Australien, Danmark och Kanada.
Fyllighet/kropp: Medelfyllig till fyllig.
Färg: Mörk koppar till kolsvart.
Alkoholvolym: 4-6%.
Beska: Medelbesk.
Smakrikedom: Stor. Rostade, kola- & chokladtoner.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 10-13ºC.
Ölexempel: Young´s Oatmeal Stout.
Passar som njutningsöl. Kan passa till kryddiga och rökta kötträtter. Passar väl till smakrika, kraftfulla ostar t.ex. en lagrad cheddar.
Karaktär: Havre ger ett mjukt, fylligt och beskt men inte bittert öl, med övertoner av bränd kola och choklad, ibland med kaffeliknande arom.