
Belgisk Strong Ale
(Belgisk Dark Strong Ale, Belgisk ljus Tripel)
Grupper inom
Om strong (fylliga) ales:
Belgiska Strong Ales kan vara mörka eller ljusa öl. Flertalet Trappistöl (separat beskrivning) är av typen starka belgiska ales.
Belgisk Dark Strong Ale
Fyllighet/kropp: Medel till fyllig.
Färg: Koppar till mörkt brun.
Alkoholvolym: 7-11%.
Beska: Låg till medel.
Smakrikedom: Komplex. Fruktig, rostade toner.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 10-13ºC.
Ölexempel: Rochefort 8 & 10, Blå & Röd Chimay.
Passar som njutningsöl eller efter maten hellre än till mat. Fungerar dock bra till fetare, kraftfull och smakrik mat.
Karaktär: Mörk stark belgisk ale omfattar både fylliga öl med viss restsötma och torrare, stramare, kryddiga varianter. Till den sistnämnda gruppen räknas några av Trappistölen. Smaken är komplex med påtagligt rostade, karamelliga och chokladiga toner i kombination med fruktiga toner av russin, plommon, körsbär eller fikon. De kryddiga är peppriga med toner av kryddnejlika. Humlesmak och beska är låg eller medel.
Belgisk ljus Tripel
Tripel (Trippel, Tripple) anses som finölet bland de belgiska. Det är en extra alkoholstarkt ljus ale. Några Trappistöl tillhör denna öltyp. Belgisk Dubbel se avsnitt Belgisk Pale Ale.
Fyllighet/kropp: Medelfyllig till fyllig.
Färg: Halmgul till bärnsten.
Alkoholvolym: 7-10%.
Beska: Låg till medelhög.
Smakrikedom: Stor. Komplex. Mandeltoner.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 5-7ºC.
Ölexempel: La Trappe Tripel, Westmalle Tripel.
Passar som njutningsöl eller till kryddstarka och smakrika rätter av skaldjur, vidfågel och kalkon.
Karaktär: Det är ett mjukt, balanserat öl med komplex kryddighet. Mandeltoner förekommer ofta. Det är ett utjäst öl där malt- och humlesmak skall balansera varandra. Alkoholstryrka och smak är påtaglig, men inte spritig.