Se film > Klicka på länk under bild

Scotch Ale

(Skottish Strong Ale, Whisky Ale, Peated Scotch Ale)

Scotch Ale, även kallat Skottish Strong Ale eller Whisky Ale, är i motsats till Skottish Light ett alkoholstarkare öl. I skotsk ale använder man till en liten del rostat korn och kristallmalt, vilket ger ölet en rökig whiskykaraktär, vilket namnet Scotch anspelar på motsvarande Scotch Whisky. Redan på 1700-talet skall begreppet ha varit en beteckning för starka pale ales. Ibland namnges sorter som ”whisky ale", t.ex. Samuel Adams Whiskey Ale. 

Fyllighet/kropp: Fyllig.
Färg: Mörk koppar till brunsvart.
Alkoholvolym: 6-8,5%.
Beska: Obetydlig, ringa.
Smakrikedom: Hög maltsötma. Oftast karamellig.

Lagring: -

Serveringstemperatur: 10-13ºC.
Ölexempel: Traquair House

Passar till ugnslagad eller grillat oxkött, lamm och vilt. Passar även till rökt fisk. Passar till lagrade och rökta fårostar. Kan passa till choklad- och kolaefterrätter. 

Karaktär: Scotch Ale är ett fylligt öl med en dominant söt maltighet, som balanseras av ren alkoholsmak. Ölet tappas om innan primärjäsningen avstannat vilket ger den höga restsötman. Obetydlig humlesmak och beska. En karamellig karaktär är vanlig, med toner av mörkrostad malt. Scotch Ale förknippas ofta med viss rökighet. Det finns inga belägg för att ölsorten ursrpungligen var rökig. Idag kan man dela upp öltypen i två varianter, Traditional (ej rökig) och Peated (lätt rökighet). Rökigheten kommer sig av att alemäsken ofta kokas 4-6 timmar över öppen eld, vilket ger ölet röksmak.

Läs mer

Scottish ales

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj