
Berliner Weisse
Berliner Weisse är ett veteöl från Berlin i Nordtyskland. Till skillnad från de flesta sydtyska och belgiska veteölen, är detta tydligt syrligt tack vare efterjäsning med mjölksyrebakterier. Berliner Weisse är lätt och uppfriskande och en utmärkt törstsläckare. Tyskar blandar ibland ölet med pilsner för att balansera syran, eller tillsätter söt fruktsirap, s.k. mit Schuss. Napoleons trupper kallade denna öl för "champagnen från norr".
Fyllighet/kropp: Lätt till medelfyllig.
Färg: Ljust halmgul. Grumligt. Kraftigt skum.
Alkoholvolym: 3-4%.
Beska: Ringa.
Smakrikedom: Tydligt syrligt. Fruktigt.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 6-8ºC.
Ölexempel: Weihenstephaner Weissbier.
Passar som törstsläckare. Passar också till syrliga, salta och kryddiga rätter.
Karaktär: Smakmässigt dominerar mjölksyran. Ofta förekommer brödig vetesmak. Humlebeskan är mycket låg. Ölet har ovanligt hög kolsyrehalt och skummar kraftigt. Färgen är ljust halmgul. Vanligen lätt grumliga (ofiltrerade), men klara finns.