Stafvas Goda

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Stafvas Goda

(Gotländsk kittost)

Stafva Goda är en kittost från Stafva gård i Barlingbo socken på Gotland. Gården har varit i familjen Von Corswants ägo i fem generationer. Det är dock först på senare tid som ost har börjat produceras. De tillverkar dessertostar i olika former av vitmögel och blåmögel, men också kittost och hårdost.

  • Osttyp: Kittost av pastöriserad komjölk.
  • Ursprung: Stafva gård, Gotland.
  • Tillverkning:
  • Form: Rund form, vikt 1,7 kg.
  • Användning:
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Kitt. Halvhård yta.
  • Snittyta: Brandgul/orange. Grynpipig med många små  håligheter.
  • Konsistens: Fast, men krämig.
  • Smak: Ganska mild men med kittostens typiska smak.
  • Lagring: 4 månader i kylrum.
  • Fetthalt: 28%.
  • Förvaring: +3 till +8°C. Går att frysa
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Stafva Ockra

Stafva Blå }

Om kittostar

Stafva Gårdsmejeri