Stafvas Goda
(Gotländsk kittost)
Stafva Goda är en kittost från Stafva gård i Barlingbo socken på Gotland. Gården har varit i familjen Von Corswants ägo i fem generationer. Det är dock först på senare tid som ost har börjat produceras. De tillverkar dessertostar i olika former av vitmögel och blåmögel, men också kittost och hårdost.
- Osttyp: Kittost av pastöriserad komjölk.
- Ursprung: Stafva gård, Gotland.
- Tillverkning:
- Form: Rund form, vikt 1,7 kg.
- Användning:
- Passande dryck:
- Ytskikt: Kitt. Halvhård yta.
- Snittyta: Brandgul/orange. Grynpipig med många små håligheter.
- Konsistens: Fast, men krämig.
- Smak: Ganska mild men med kittostens typiska smak.
- Lagring: 4 månader i kylrum.
- Fetthalt: 28%.
- Förvaring: +3 till +8°C. Går att frysa
- Kommentar:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12