
Fotograf/bild: Film: Growing in the garden, N. A. cantaloupe
N.A. cantaloupe
(Nordamerikansk cantaloupe = nätmelon, myskmelon)
Latin: Cucumis melo reticulatus
North American cantaloupe, Aus. Rock melon, S. Afrika Spanspek = net melon, musk melon
Cantaloup nord-américain = melon brodé, melon musqué
Cantalupo nordamericano = melone retato, melone muschiato
Nordamerikanische Cantaloupe = Netzmelone, Moschusmelone
Cantalupo nordamericano = melón neto, melón almizclero
Grupper inom
Meloner:
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Hemmahörande i USA, Mexiko.
- Form och vikt: Rund med nätliknande hårt skal, som först är grönt och sedan gul-beige vid mognad. Vanligen små eller medelstora 10-15 centimeter stora med vikt 0,5-2 kilo. Ibland större, sorten North Carolina Giant väger 9-30 kilo.
- Skal/färg: Skalet har vanligen ljusgrön grundfärg som gulnar vid mognad, täckt av ett gulbeige fint reliefmönstrat nät. Oftast utan längsgående skåror, men skårade finns också.
- Fruktkött: Saftigt. Vanligtvis orange med grön rand intill skalet.
- Mognad: Sommarmelon. Skalet gulnar lite när den mognar och en svagt söt, blommig doft är märkbar (i rumstemperatur). Den mjuknar också något. Kläm försiktigt i blomänden som skall vara mjukare än skaftäden.
- Smak: Frisk smak med måttlig sötma.
- Alternativ vara: Europeisk cantaloupe eller annan sockermelon.
- Säsong/försäljning: Året om.
- Förvaring: 3-5°C. 10-14 dagar. 3-5 dagar vid 20°C.
VIKT & PORTIONSVIKT CANTALOUPE
Cantaloupe väger i butik vanligen 0,5-2 kilo. Andelen mjukt fruktkött av totalvikten i halvmogen melon är cirka 40% och i en fullt mogen 50-55%. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.
Cantaloupe normtal | Råvikt | Kärnhus | Skal | Hårt kött | Ätbart | Portioner |
Halvmogen | 1500 g | -10% | -20% | -30% | 600 g | 1,5 |
Fullt mogen | 1650 g | -10% | -20% | -15% | 900 g | 3 |
Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av 800-1100 gram. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.
SÅ ANVÄNDS CANTALOUPE
Cantaloupe används som andra sockermeloner. En utmärkt sallads- och efterrättsmelon. Passar väl att ätas med kokt eller rökt skinka. Läs mer > Meloner.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10