Belgiskt veteöl

Belgiskt veteöl

(Witbier, Bière Blanche)

Belgiska veteöl benäms vanligen Witbier, Wit (vitt öl) eller Bière Blanche (vitt öl). Till skillnad från det tyska veteölet innehåller det belgiska omältat vete och är oftast smaksatt med apelsinskal, koriander eller andra kryddor. I Nordfrankrike bryggs också veteöl liknande det belgiska.

Fyllighet/kropp: Lätt till medelfyllig.
Färg: Ljust halmgul. Ofta grumlig. Kraftigt skum.
Alkoholvolym: ca 5%.
Beska: Ringa.
Smakrikedom: Ringa. Fruktigt. Kryddiga toner.
Lagring: Dricks färskt.
Serveringstemperatur: 5-7ºC.
Ölexempel: Hoegaarden Witbier.

Passar till lättare maträtter som sallader, fisk och skaldjur. Klassisk till ångkokta musslor. Passar till enklare får- och getostar, eller färskost på smörgås.

Karaktär: Wit är torrt och friskt öl, som är fruktigare och mindre syrligt än tyska veteöl. Låg beska och humlesmak. Lätt syrlighet kan förekomma. Ofta och med fördel färsköl. Ölen är vanligtvis grumliga (ofiltrerade).

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj