Beinwurst, Bockwurst, Bregenwurst, Brägenwurst, Dauerwurst, Dürre Wurst, Feldkieker, Feldgieker, Fleischwurst, geräucherte Würste, Jagdwurst, Katenrauchwurst, Kohlwurst, Lungenwurst, Krakauer, Landjäger, schnittfeste Würste, streichfähige Würste, Teewurst, Zungenwurst
Grupper inom
Om blandade charkvaror:
Tyskland är korvlandet nummer ett i världen och det finns massvis med olika korvar och branschbegrepp (läs mer > Tillverkningsmetoder korv). Här ett urval. Många klassiska korvar presenteras i separata avsnitt.
- Beinwurst ("benkorv") maträttskorv = köttbitar från grisens alla delar och späck, sammanpackade till en stor klump omsluten av nötfjälster och vanligtvis rökt. Skivbar. Till exempel Churer Beinwurst (bild ovan).
- Blutwurst ("blodkorv") maträttskorv = korv innehållande blod. Läs mer > Blodkorv.
- Bockwurst ("bockkorv") maträttskorv = klassisk tysk fläskkorv liknande bratwurst. Läs mer > Bockwurst.
- Bratwurst ("stekkorv") maträttskorv = smakrik, tjock eller halvtjock maträttskorv. Det är Tysklands mest kända korv, spridd till stora delar av världen. Läs mer > Bratwurst.
- Bregenwurst, Brägenwurst ("hjärnkorv", bregen på lågtyska = hjärna) maträttskorv = korv av griskött, späck och gris- eller kalvhjärna.
- Brühwurst ("buljongkorv") = kokt färskkorv.
- Brätwurst gammeltyska = bratwurst (se dito). Jämför Wurstbrät nedan.
- Currywurst maträttskorv = bratvurst eller annan korv serverad med tomatsås innehållande currypulver, eller en curryketchup. Läs mer > Bratwurst.
- Dauerwurst ("hållbar korv") = torkad eller rökt korv med lång hållbarhet. Skivbar.
- Dürre Wurst (dürre = torkperiod) = extra torkad korv, t.ex. Dürre Braunschweiger, kabanoss och Jagdtwurst. Skivbar.
- Feldkieker / Feldgieker ("fältkikare") påläggskorv = korttjock skivbar fläskkorv motsvarande salami, till exempel Eichsfelder Feldgieker.
- Fleischwurst = köttkorv.
- Frankfurter ("från frankfurt") maträttskorv = klassisk kokt korv. Läs mer > Wienerkorvar, Frankfurter.
- Geräucherte Würste = rökta korvar.
- Jagdwurst ("jaktkorv") påläggskorv av fläskkött eller nötkött (inte viltkött). Namnet för att korven ansågs lämplig att ha med att knapra på under jakten. Jämför Landjäger.
- Katenrauchwurst ("stugrökt korv") = gammal rökmetod där korven hänges upp i köket över rök från öppen eld. Salamityp, skivbar.
- Kohlwurst, Lungenwurst ("kålkorv, lungkorv") maträttskorv = kraftigt rökt korv som innehåller lunga, fläskkött och späck. Serveras vanligen med Knieperkohl, en slags surkål. Skivbar. I Danmark kallad Kål-pölse.
- Knackwurst ("sprickkorv, knäppkorv") maträttskorv = avger knäppande ljud när korven spricker. Läs mer > Knackwurst, Bangers.
- Krakauer (pol. Krakowska) maträttskorv = korv från Krakow i Polen. Vanligtvis avses en kallrökt korv med högt köttinnehåll, till lika delar av nöt- och fläskkött. Skivbar.
- Landjäger är en rökt hårdtorkad, rektangulär schweizisk fläskkorv. "Landjäger" var på 1800-talet schweiziska landsbygspoliser. Att korven fick detta namn lär bero på att korvens styvhet liknades med de "rakryggade" poliserna.
- Leberkäse ("leverost") påläggskorv = fast leverpastej, en slags finmald köttfärslimpa. Innehåller inte ost, ibland inte ens lever. Läs mer > Leberkäse.
- Mett = hackat fläskkött.
- Mettwurst maträttskorv = tysk rökt tjock fläskkorv ofta kryddad med vitlök. Förebild till svensk medisterkorv och medwurst (se respektive).
- Nürnberger maträttskorv = liten gråvit klassisk fläskkorv. Läs mer > Nürnberger Rostbratwurst.
- Rohwurst ("råkorv") är inte rå utan en tillverkningsmetod. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
- Schnittfeste, snittfähige, Schnittwurst = skivbar korv. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
- Streichfähige Würste = bredbara korvar. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
- Sülzwurst = sylta, som i Tyskland betraktas som "Kochwurst". Läs mer > Sylta.
- Teewurst påläggskorv = nordtysk röktorkad och bredbar fläskkorv, ibland innehållande nötkött, som vanligtvis stoppats i konstskinn. Namnet för att den vanligen serverades som eftermiddagsmål.
- Trockenwurst = torkad korv t.ex. salami. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
- Weisswurst ("vitkorv") är en kokt färskkorv. Läs mer > Weisswurst, Boudin blanc.
- Wurstbrät (brät) = korvmassa, det vill säga hackat eller malt kött med vatten och kryddor. "Brät" från gammeltyskans brâto = rent kött, mjukdelar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.
- Zungenwurst är en blodkorv med bitar av oxtunga.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07