Leberkäse, Leberkäs, Leberkaas, Bavarian Leberkäse, Fleischkäse
Grupper inom
Påläggskorv, leverpastej:
Bavarian Leberkäse skall enligt tyska regler bestå av rimmat nötkött som tillsammans med fläskkött, bogfläsk, lök, vatten och kryddor finmals och formbakas i ugn tills fin brun ytskorpa bildas. Det rimsaltade köttet ger den färdiga pastejen rosa färgton. Konsistens, färg och smak inte så olik svensk falukorv.
SÅ ANVÄNDS LEBERKÄSE
Leberkäse (Bavarian) är klassisk mat i det sydtyska, österrikiska och tysk-schweziska köket. För det mesta serveras Leberkäse som snabbmat, som en Leberkässemmel ("leverostsemla"), det vill säga en tummtjock skiva Leberkäse, helst nylagad och ljummen, med söt senap emellan en uppskuret fransktbröd. Förr i tiden ett vanligt mellanmål för kroppsarbetare på för- och eftermiddagar. Serveras även skivad och varmstekt som huvudmål och serverad med potatissallad, surkål och stekt ägg, kallad Ochsenauge (oxöga). Saltgurka är ett vanligt tillbehör. Falsches Cordon Bleu är två tunna skivor Leberkäse med en skiva skinka och en skiva ost emellan, som ströbrödspaneras och steks i panna.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06