Rånjärn

Fotograf/bild: Cake up your life

Rånjärn

(rånjärn, rullrånspinne, rånjärnskon)

Rånjärn är ett verktyg för tillagning av tunna rån (minivåfflor) eller rånstrutar. Järnet ser likadant ut som våffeljärn, både gamla och nya modeller. Den nygräddade kakan kan rullas upp från järnet på en kon varvid man får man en rånstrut (glasstrut), eller på en pinne för att få rånrullar. De kan också läggas i en skål och bilda en form som kan fyllas med frukt, bär och annat. Det går att baka rån utan järn, se recept > Rån och rånrullar. Läs mer > Om kex och rån.


SÅ GRÄDDAS RULLRÅN

Rullrån är spröda, krispiga rullade rån som tillreds av en crêpesliknande smet.

Ingredienser till 20-25 rullrån:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl kallt vatten
  • ev. smaksättare t.ex. 1-2 tsk vaniljsocker.

Tillagning:

  1. Smält matfettet i en kastrull och låt det svalna.
  2. Blanda socker, mjöl och smaksättare. Tillsätt vatten och avsvalnat smör. Rör om till jämn smet.
  3. Värm upp rullrånsjärnet och smörj med lite matfett innan första gräddningen. Därefter behövs inte mer smör i pannan.
  4. Bred ut ett tunt lager smet på järnet ända ut i kanten (cirka en matsked).
  5. Grädda tills gyllenbrunt. I ett elektriskt järn tar det närmare en minut. Gjutjärnslagg vänds en gång. Passa så att värmen inte blir för hög. Rör om i smeten mellan gräddningarna.
  6. Lossa rånet, som är mycket varmt, med en rullrånsformare och rulla ihop det. Lägg över på hushållspapper eller handduk. Lossa rullformaren försiktigt efter det att ny smet hällt i järnet.


SÅ ANVÄNDS RULLRÅN


Rullrån äts som snacks och som tillbehör till desserter t.ex. en arrangerad glassefterrätt. Nygräddade rån kan i stället för att rullas, formas till skålar över upp-och-nervända dricksglas. Dessa rån kan sedan användas som dessertskålar. Läs mer > Torra kex & rån.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09

Recept med Rånjärn

Det finns 2 recept med Rånjärn