SÅ GRÄDDAS RULLRÅN
Rullrån är spröda, krispiga rullade rån som tillreds av en crêpesliknande smet.
Ingredienser till 20-25 rullrån:
- 100 gram smör eller margarin
- 1,5 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl kallt vatten
- ev. smaksättare t.ex. 1-2 tsk vaniljsocker.
Tillagning:
- Smält matfettet i en kastrull och låt det svalna.
- Blanda socker, mjöl och smaksättare. Tillsätt vatten och avsvalnat smör. Rör om till jämn smet.
- Värm upp rullrånsjärnet och smörj med lite matfett innan första gräddningen. Därefter behövs inte mer smör i pannan.
- Bred ut ett tunt lager smet på järnet ända ut i kanten (cirka en matsked).
- Grädda tills gyllenbrunt. I ett elektriskt järn tar det närmare en minut. Gjutjärnslagg vänds en gång. Passa så att värmen inte blir för hög. Rör om i smeten mellan gräddningarna.
- Lossa rånet, som är mycket varmt, med en rullrånsformare och rulla ihop det. Lägg över på hushållspapper eller handduk. Lossa rullformaren försiktigt efter det att ny smet hällt i järnet.
SÅ ANVÄNDS RULLRÅN
Rullrån äts som snacks och som tillbehör till desserter t.ex. en arrangerad glassefterrätt. Nygräddade rån kan i stället för att rullas, formas till skålar över upp-och-nervända dricksglas. Dessa rån kan sedan användas som dessertskålar. Läs mer > Torra kex & rån.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09
Recept med Rånjärn
Det finns 2 recept med Rånjärn
-
Stroopwafel, holländska rån med sirapsfyllning (honungskaka)
Tid: 45 min (+ 45 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rån och rånrullar (rånstrutar, rånskålar)
Tid: 2 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan