Ugnslagad lammlägg

Så tilllagas lammlägg }

(Så kokas lammlägg, Så bräseras lammlägg, Så ugnsteks lammlägg)

Lammlägg är underskattat och används därför mest som grytbitar. Rimmad kan den kokas, bräseras eller ugnslagas för att ätas på liknande sätt som fläsklägg, t.ex. kokt med rotmos eller som kött i ärtsoppa. Lägg tillagas oftast med ben, ibland urbenad. Läs mer om lammlägg, kalvlägg och fläsklägg via länkar som finns längre ner på denna sida. 

Andra hemsidors recept:  

Portionsnorm framlägg: Beräkna 2 framlägg eller mer noggrannt 450 gram råvikt per portion. Detta ger en tillagad köttvikt runt 150 gram/portion (140-165g).

Portionsnorm baklägg: Beräkna 1 baklägg eller mer noggrannt 360 gram råvikt per portion. Detta ger en tillagad köttvikt av cirka 150 gram/portion (140-160g).

Förberedelser: Lägg ansas sällan före tillagning utan används som de är.


SÅ KOKAS LAMMLÄGG MED BEN

  • Lägg läggen i stor kastrull, täck med vatten. Koka upp.
  • Skumma av om spadet skall användas efteråt till sås, fond eller annat.
  • Tillsätt kryddor och andra smaksättare. Inget salt om köttet är rimmat.
  • Låt sjuda tills köttet nästan faller sönder. Köttet skall sjudas, inte koka.
  • Koktid 1-2 timmar. 1 timme = fast kött, 2 timmar mjukare kött. Rekommendation: 2 timmar.
    Köttet är klart när det kan lossas enkelt från benet.

Lägg kokt

Råvikt

Ben

Svål & fett

Råkött

Tillagning

Tillagat kött

Av råvikt

Framlägg 2 tim

250 g

29%

11%

150 g

-47%

80 g

30-35%

Baklägg 2 tim

400 g

23%

12%

260 g

-40%

155 g

35-40%

© Provlagat av Kockskolan´s provkök okt 2012



SÅ BRÄSERAS LAMMLÄGGSKÖTT UTAN BEN

  • Bena ur läggen.
  • Stek i smör på hög värme runt om till fin yta.
  • Tillsätt vätska och smakämnen.
  • Koka under lock på svag värme i cirka 1 timme.


SÅ UGNSTEKS LAMMLÄGG MED BEN

  • Sätt ugnen på cirka 150°C.
  • Torka av köttet. Gnid in med kryddor.
  • Färsk lägg bör först brynas i stekpanna.
  • Lägg i ugnsform, eller på galler med plåt under.
  • Sätt i ugn i 1-2 timmar.
  • Köttet är klart när det enkelt kan lossa från benet.

Lägg i ugn 150°C

Råvikt

Ben

Svål & fett

Råkött

Tillagning

Tillagat kött

Av råvikt

Framlägg 1,5 tim

250 g

29%

11%

150 g

-40%

90 g

ca 35%

Baklägg 1,5 tim

400 g

23%

12%

260 g

-35%

170 g

40-45%

© Provlagat av Kockskolan´s provkök okt 2012


© Kunskapskokboken okt 2012

Läs mer

Lammlägg }

Kalvlägg

Fläsklägg