(Så kokas lammlägg, Så bräseras lammlägg, Så ugnsteks lammlägg)
Lammlägg är underskattat och används därför mest som grytbitar. Rimmad kan den kokas, bräseras eller ugnslagas för att ätas på liknande sätt som fläsklägg, t.ex. kokt med rotmos eller som kött i ärtsoppa. Lägg tillagas oftast med ben, ibland urbenad. Läs mer om lammlägg, kalvlägg och fläsklägg via länkar som finns längre ner på denna sida.
Andra hemsidors recept:
Portionsnorm framlägg: Beräkna 2 framlägg eller mer noggrannt 450 gram råvikt per portion. Detta ger en tillagad köttvikt runt 150 gram/portion (140-165g).
Portionsnorm baklägg: Beräkna 1 baklägg eller mer noggrannt 360 gram råvikt per portion. Detta ger en tillagad köttvikt av cirka 150 gram/portion (140-160g).
Förberedelser: Lägg ansas sällan före tillagning utan används som de är.
SÅ KOKAS LAMMLÄGG MED BEN
Lägg kokt | Råvikt | Ben | Svål & fett | Råkött | Tillagning | Tillagat kött | Av råvikt |
Framlägg 2 tim | 250 g | 29% | 11% | 150 g | -47% | 80 g | 30-35% |
Baklägg 2 tim | 400 g | 23% | 12% | 260 g | -40% | 155 g | 35-40% |
© Provlagat av Kockskolan´s provkök okt 2012
SÅ BRÄSERAS LAMMLÄGGSKÖTT UTAN BEN
SÅ UGNSTEKS LAMMLÄGG MED BEN
Lägg i ugn 150°C | Råvikt | Ben | Svål & fett | Råkött | Tillagning | Tillagat kött | Av råvikt |
Framlägg 1,5 tim | 250 g | 29% | 11% | 150 g | -40% | 90 g | ca 35% |
Baklägg 1,5 tim | 400 g | 23% | 12% | 260 g | -35% | 170 g | 40-45% |
© Kunskapskokboken okt 2012