Lambic

Lambic

(Faro, Gueuze, fruktlambic. lambik)

Lambic är urtypen för dagens spontanjästa öl (på vildjäst, läs mer > Jäst), sannolikt döpt efter den belgiska staden Lembeek. En lambic innehåller 30-40% vete, med andra ord en form av veteöl. Humlen i ölet används inte som smakgivare utan som konserveringsmedel. En lambic jäses i ett eller flera år och lagras på ekfat i tre månader upp till ett år. Några tappas direkt på flaska, andra blandas först med andra sorter för att jämna ut variationerna i smak. Det finns varianter av lambics benämnda faro, gueuze och fruktlambic. De två sistnämna brukar anges som egna öltypsgrupper, men inte Faro.

Klassisk lambic

  • Fyllighet/kropp: Lätt.
  • Färg: Halmgul till bärnsten. Oftast grumligt.
  • Alkoholvolym: 4-6,5%, ibland upp till 8%.
  • Beska: Ringa.
  • Smakrikedom: Oftast syrligt, men inte alltid.
  • Lagring: 3-12 månader (jäses 1 år eller mer).
  • Serveringstemperatur: 6-10ºC.
  • Ölexempel: Cantillon Grand Cru Bruocsella.
  • Passar som törstsläckare. Passar också till syrliga, salta och kryddiga rätter.
  • Karaktär: Lambics (lambik) ligger i gränslandet mellan lätta och medelfylliga öl. Unga lambics är torra, beska och syrliga med toner av äppelcider, grapefrukt eller rabarber. Stalltoner hör till smakbilden. Ölet blir vid lagring vinöst och fruktigt. Låg kolsyrenivå. Alkoholhalt vanligen 4-6,5%, men starkare finns. Färgen är oftast halmgul till bärnsten. Som regel ett grumligt, ofiltrerat öl.

Faro (söt lambic) är en mild lambic som sötats med mörkt socker, vilket gör den fylligare och sötsyrlig. Det är ett grumligt gult till gyllengult öl.

Gueuze lambic

  • Fyllighet/kropp: Lätt.
  • Färg: Halmgul till bärnsten, Grumlig, Kraftigt skum.
  • Alkoholvolym: 4-8%, ibland högre.
  • Beska: Ringa.
  • Smakrikedom: Syrligt, fruktigt.
  • Lagring: 6-12 månader.
  • Serveringstemperatur: 6-8ºC.
  • Ölexempel: Oud Beersel Oude Geuze.
  • Passar som törstsläckare. Passar också till syrliga, salta och kryddiga rätter.
  • Karaktär: Gueuze är en blandning av ung och mogen lambic, som fått efterjäsa på flaska och sedan lagrats i 6-12 månader. Det är ett lätt, syrligt och smakrikt öl. Fruktiga toner är typiskt. Det kan vara tydligt torrt eller lätt sötaktigt. Kraftigt vitt skum. Kallas ibland för ölets champagne.

Fruktlambic

Fruktlambic jäses en andra gång tillsammans med frukt eller bär, vilket ger fruktkaraktär. Vanligast är små sura körsbär (kriek). Hallon (framboise) är en annan smaksättare. Även gueuze finns med fruktsmak t.ex. av citron. Färgen påverkas av frukten och är vanligen rödbrun. Äldre sorter kan blekna eller bli brunaktiga.

  • Fyllighet/kropp: Medelfylliga till fylliga.
  • Färg: Färg efter frukt. Kraftigt skum.
  • Alkoholvolym: 4-7%, ibland starkare.
  • Beska: Ringa.
  • Smakrikedom: Tydlig fruktkaraktär. Söt-syrliga.
  • Lagring: -
  • Serveringstemperatur: 6-10ºC.
  • Ölexempel: Cantillon Kriek, Timmermans Kriek.
  • Passar som aperitif före maten. Passar ibland till skaldjursrätter t.ex. moules med frites, eller till efterrätter.
  • Karaktär: Klassisk fruktlambic är syrlig. Frukten skall kännas tydligt. Det finns också modernare sötade varianter. Frukttoner i smak och arom är tydlig. De är syrliga men ibland dämpas syrligheten av sötma. De kan vara tydligt torra eller milt sötaktiga.
Läs mer

Öljäsning

Om syrliga öl

Jäst

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj