Oatmeal Stout

Oatmeal Stout

Oatmeal stout (havremjölsöl) är en sötaktig stout som innehåller upp till 30% havremjöl, ibland mer. Havre var under medeltiden vanligt i öl, men försvann senare pga dess bittra egenskaper. Ett visst uppsving fick ölsorten i slutet av 1800-talet när mjölk och havregröt ansågs extra nyttigt, för att åter falla tillbaka under 1900-talet. Ooatmeal stouts är numera sällsynt, men tillverkas i länder som Australien, Danmark och Kanada.

Fyllighet/kropp: Medelfyllig till fyllig.
Färg: Mörk koppar till kolsvart.
Alkoholvolym: 4-6%.
Beska: Medelbesk.
Smakrikedom: Stor. Rostade, kola- & chokladtoner.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 10-13ºC.
Ölexempel: Young´s Oatmeal Stout.

Passar som njutningsöl. Kan passa till kryddiga och rökta kötträtter. Passar väl till smakrika, kraftfulla ostar t.ex. en lagrad cheddar.

Karaktär: Havre ger ett mjukt, fylligt och beskt men inte bittert öl, med övertoner av bränd kola och choklad, ibland med kaffeliknande arom.

Läs mer

Om porter

Om strong (fylliga) ales

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj