Imperial Stout

Imperial Stout

(Thrale´s Entire Porter, Courage Imperial Russian Stout)

Imperial Stout bryggdes ursprungligen i London och var ett exportöl avsett för det ryska hovet från 1796 fram till andra världskriget. Det var kejsarinnan Katarinas favoritöl. Det bryggdes extra starkt för att klara den långa transporten (jämför IPA). Först hette ölet Thrale´s Entire Porter, senare Courage Imperial Russian Stout, Det bryggs än idag av Courage. Imperial är idag ett populärt namn som också används av andra stouts och porters t.ex. Shipyard Imperial Porter.

Fyllighet/kropp: Fyllig.
Färg: Mörkt rödbrun till svart.
Alkoholvolym: 7-12%.
Beska: Medelbeskt.
Smakrikedom: Mkt stor. Rostad/bränd, chokladig. 
Lagring: Vinner på att lagras.
Serveringstemperatur: 10-13ºC.
Ölexempel: Samuel Smith IS, Slottkällans IS.

Passar bäst som njutningsöl. Tar oftast över matsmaken, men kan passa till fettrika rätter som gåslever och (rökt) gås. Passar till vällagrade och kraftfulla ostar t.ex. cheddar. Kan passa ihop med chokladtryffel efter maten.

Karaktär: Imperial skall vara en blåsvart, alkoholstark stout, påtagligt maltigt och fylligt påminnande om en mörk chokladdessert. Den har viss fruktighet och toner av bränt malt, kaffe, lakrits, tillika lätt spritig doft. Det är nära besläktat med Barley Wine.

Läs mer

Om porter

Om strong (fylliga) ales

India Pale Ale, IPA

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj