Hantering och förvaring kräftor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hantering och förvaring kräftor

Rätt hantering av kräftor är viktigt då det är en känslig färskvara. Sättet att hantera, koka, krydda och förvara har stor betydelse för smak och konsistens.

  • Nykokta kräftor får svalna i sitt spad och kallna i kylskåp, helst över natt. Förvaras sedan bäst vid 4-8°C. Hållbar i kylskåp i 2-3 dagar. Gäller som regel för hemkokta, lokalt köpta och lösvikskräftor i butik.
  • Pastöriserade kräftor: De "färska" (kokta) kräftor som säljs i handeln är i allmänhet pastöriserade och tättförslutna för att klara lagring i 2-3 veckor, förutsatt att det sker under kyla hela tiden och att förpack­ningen inte bryts. Kräftor i butik hanteras och förvaras ofta för varmt.
  • Infrysning av nykokta kräftor sker med spad och bäste efter ett dygn. Kvaliteten försämras med tiden, men något år brukar gå bra. Två år gamla är inte att rekommendera. De blir ofta torra och tråkiga. Kontrollera datummärkning vid köp, förra årets kräftor sparas ofta av handlaren för att säljas nästa säsong. Tinade kräftor skall inte omfrysas.
  • Tining av kräftor bör helst ske långsamt genom att låta dem tina i kylskåp i 2-3 dagar före servering. En mer praktisk metod är att lägga kräftorna i rumstemperatur över natt och sedan in i kylskåpet så att de är kalla inför serveringen.
  • Ta inte i kräftorna med fingrarna om inte alla skall ätas samma dag eller om de skall frysas. Fingrarna för ner bakterier i spadet. Använd en ren tång för att lyfta ur dagens kräftor, förslut förpackning och ställ in resten i kylskåpet.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-11

Läs mer

Sötvattenskräftor

Flodkräfta

Signalkräfta

Bästa kräftval