Engelsk översättning timbale

Fransk översättning timbale

Italiensk översättning timballo

Tysk översättning Timbale

Spansk översättning timbal

Grupper inom
Ugnsformar:

Timbal

Timbal (fr. timbale) är en rund, hög portionsform av metall, eller maträtt tillagad i sådan form stående i vattenbad. I Frankrike förekommer också stora timbalformar av metall (= ugnsform). Ursprungligen var timbal en fin, rikt utsmyckad bägare (kalk) av metall, ofta i silver. Numera en metallform i köket eller en trumma i musikorkestern. Som alternativ kan ugnsfast porslinsform användas (läs mer > Ugnsfast porslin). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. 


SÅ TILLAGAS TIMBAL

En blandning av mat placeras i formen som sedan ugnslagas stående i vattenbad. Avsikten är att maten kokas samtidigt som det bildas en smakrik skorpa på ytan. Rätten serveras i sin form eller vänds uppochner, som ensamrätt, som rätt med tillbehör, eller som tillbehör till rätt. Även som dessert.

Innehållet brukar vara en blindbakad (förgräddad) pajdeg med fyllning av olika slag, där toppen ofta är försedd med remsor av pajdeg. Kan också vara rätt utan pajdeg. Ingredienserna kan vara av det mesta - kött, fågel, fisk, färs, skaldjur eller pasta och sås. En minipaj om man så vill. Det kan vara en enklare eller finare rätt. Ingredienserna kan vara skiktade i olika lager, till exempel med pasta som mellanlägg, som i receptet Timbale à la Milanese. Timballo i Italien är också en pastarätt (läs mer > Om pasta). Förutom maträtter tillreds också desserter av frukt, kräm eller glass i timbaler, inbakad i deg eller utan.  

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09
Läs mer

Ugnsfast porslin

Om pasta

Recept med Timbal

Det finns 2 recept med Timbal