Fotograf/bild: Film: Fran Huerto y Más, Piel de Sapo
Piel de sapo melon
(piel de sapo, grodskinnsmelon = variant av honungsmelon)
Latin: Cucumis melo inodorus
piel de sapo, frog skin melon = variant of honeydew melon
piel de sapo, melon à peau de grenouille = variante du melon miel
piel de sapo, melone dalla pelle di rana = variante del melone melata
Piel de Sapo, Froschhautmelone = variante der Honigmelone
piel de sapo, melón de piel de rana = variante de amarillo melón
Grupper inom
Meloner:
Piel de sapo (sp. "grodskinn") är en grön avlång sockermelon, en variant av honungsmelon (läs mer > Honungsmeloner). Lika saftig och smakrik. Namnet tack vare skalets utseende. Se film, klicka på Fran Huerto" under bilden ovan. Läs mer > Om meloner.
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Spanien.
- Form och vikt: Oval 20-40 centimeter lång. Vikt runt 1,5 kilo (1-3 kg).
- Skal/färg: Skårad lätt ojämn yta. Ljust grön-gul grundfärg med mörkgröna fläckar och strimlor.
- Fruktkött: Ljust krämvitt till ljusgrönt, sprött, saftigt fruktkött.
- Mognad: Sockermeloner är semi-klimakterisk frukt, arom och mjukhet utvecklas efter skörd men inte sötman (läs mer > Om frukt och bär).
- Smak: Mogna honungsmeloner är mycket saftiga med frisk, tydlig sötma och fyllig arom. Den är smakrikare än vanlig vattenmelon.
- Alternativ vara: Honungsmelon, andra sockermeloner.
- Säsong/försäljning: Säljs året om.
- Förvaring: 10-14°C. Hållbar i 2-3 veckor. 1-2 veckor vid 20°C.
VIKT & PORTIONSVIKT PIEL DE SAPO
En normalstor mogen piel de sapo väger runt 1,5 kilo (1-3 kg), men kan väga upp till 5 kilo. Välj gärna större meloner vilka mognat längre och brukar vara sötare. Andelen mjukt fruktkött utgör cirka 50% av totalvikten i en mogen melon. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.
Piel de sapo normtal | Råvikt | Kärnhus | Skal | Hårt kött | Ätbart | Portioner |
Liten mogen | 1000 g | -10% | -20% | -20% | 500 g | 1 |
Stor mogen | 2500 g | -10% | -20% | -20% | 1250 g | 2,5-3 |
© Testlagat av Kockskolans provkök 2015-09
Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av 0,8-1 kilo. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.
SÅ ANVÄNDS PIEL DE SAPO
Piel de sapo används som andra sockermeloner. En utmärkt sallads- och efterrättsmelon. Passar väl att ätas med kokt eller rökt skinka.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09