Piel de sapo melon

Fotograf/bild: Film: Fran Huerto y Más, Piel de Sapo

Piel de sapo melon

(piel de sapo, grodskinnsmelon = variant av honungsmelon)

Latin: Cucumis melo inodorus

Engelsk översättning piel de sapo, frog skin melon = variant of honeydew melon

Fransk översättning piel de sapo, melon à peau de grenouille = variante du melon miel

Italiensk översättning piel de sapo, melone dalla pelle di rana = variante del melone melata

Tysk översättning Piel de Sapo, Froschhautmelone = variante der Honigmelone

Spansk översättning piel de sapo, melón de piel de rana = variante de amarillo melón

Piel de sapo (sp. "grodskinn") är en grön avlång sockermelon, en variant av honungs­melon (läs mer > Honungsmeloner). Lika saftig och smakrik. Namnet tack vare skalets utseende. Se film, klicka på Fran Huerto" under bilden ovan. Läs mer > Om meloner.

  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Spanien.
  • Form och vikt: Oval 20-40 centimeter lång. Vikt runt 1,5 kilo (1-3 kg).
  • Skal/färg: Skårad lätt ojämn yta. Ljust grön-gul grundfärg med mörkgröna fläckar och strimlor. 
  • Fruktkött: Ljust krämvitt till ljusgrönt, sprött, saftigt fruktkött.
  • Mognad: Sockermeloner är semi-klimakterisk frukt, arom och mjukhet utvecklas efter skörd men inte sötman (läs mer > Om frukt och bär).
  • Smak: Mogna honungsmeloner är mycket saftiga med frisk, tydlig sötma och fyllig arom. Den är smakrikare än vanlig vattenmelon.
  • Alternativ vara: Honungsmelon, andra sockermeloner.
  • Säsong/försäljning: Säljs året om. 
  • Förvaring: 10-14°C. Hållbar i 2-3 veckor. 1-2 veckor vid 20°C.


VIKT & PORTIONSVIKT PIEL DE SAPO

En normalstor mogen piel de sapo väger runt 1,5 kilo (1-3 kg), men kan väga upp till 5 kilo. Välj gärna större meloner vilka mognat längre och brukar vara sötare. Andelen mjukt fruktkött utgör cirka 50% av totalvikten i en mogen melon. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.

 Piel de sapo normtal

Råvikt

Kärnhus

Skal

Hårt kött

Ätbart

Portioner

 Liten mogen

1000 g

-10%

-20%

-20%

   500 g

1

 Stor mogen

2500 g

-10%

-20%

-20%

 1250 g

2,5-3

© Testlagat av Kockskolans provkök 2015-09

Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av 0,8-1 kilo. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.


SÅ ANVÄNDS PIEL DE SAPO

Piel de sapo används som andra sockermeloner. En utmärkt sallads- och efterrättsmelon. Passar väl att ätas med kokt eller rökt skinka.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09

Läs mer

Meloner

Om frukt och bär

Honungsmeloner

Matbiologi frukt

Film: How to know when Piel de sapo is ripe