Tjeckisk pilsner

Tjeckisk pilsner

(Böhmisk pilsner)

Tjeckisk pilsner kallas ibland för böhmisk pilsner efter regionen där ölet tillverkas. Pilsner bryggdes första gången 1842 i staden Pilsen (Plzen), som då låg i Tyskland men numera i nordvästra Tjeckien. Medborgarna i staden bestämde sig 1839 för att starta Bürgers Brauerei (Borgarnas Bryggeri) för att brygga öl enligt bayersk modell.

Fyllighet/kropp: Medelfylligt.
Färg: Ljust halmgul. Kraftigt, tjock skum.
Alkoholvolym: 4-5%.
Beska: Tydlig till utpräglad.
Smakrikedom: Ringa. Viss maltsötma.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 5-7ºC.
Ölexempel: Urquell.

Passar till: det mesta, gärna till lite karaktärsfullare mat. Fungerar väl som aptitretare och sällskapsöl.

Karaktär: Tjeckisk pilsner är ett medelfylligt öl, något fylligare än den tyska varianten. De är ofta ganska beska med obetydig sötma. Viss maltsötma kan förekomma.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj