Brown Ales

Brown Ales

(Nut Brown Ale, Honey Brown Ale)

Brown Ale från norra England brukar vara mörkare, beskare och alkoholstarkare än de från de södra landsändarna. I West Midlands är det populärt med blandningen ”brown & mild”. Gränsen mellan Brown, Mild Dark och Pale Ales är diffus. Pale ales är i sak inte speciellt bleka, utan snarast ljusbruna. 

Fyllighet/kropp: Medelfyllig.
Färg: Mörk koppar till mörkt brun.
Alkoholvolym: 4-5,5%.
Beska: Viss till medel.
Smakrikedom: Medel. Maltsötma.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 10-13ºC.
Ölexempel: Newcastle Brown Ale.

Passar till kraftfullare rätter som fläskstek, rökta korvar och grillad lax. Kraftfullare ostar.

Karaktär: Pale ale bryggs av pale-alemalt. Så också Brown ale, fast med inblandning av mörk karamellmalt och bryggsocker vilket ger mörk färg och särpräglad smak. Maltsötma dominerar, beska och humlesmak är låg. Eftersmaken är mild, lätt tvålaktig.

Amerikanska brown ales brukar benämnas Nut Brown Ale eller Honey Brown Ale och tenderar till att vara mer humlade (beska), dvs mer liknande pale ales. De brukar vara mindre söta, torrare än sina engelska motsvarigheter. Alkoholstyrka något högre 5-6%. Exempel: Shipyard Brown Ale.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj