Belgiska ales

Belgiska ales

(Blonde, Brune)

Belgiska och nordfranska öl har mycket gemensamt, t.ex. belgiska Saisson och franska Bière de Garde. Belgiskt öl har också mycket gemensamt med engelska ales, eftersom recept ursprungligen hämtats därifrån. Många likheter, men också klara olikheter. Öltyperna har utvecklats efter belgiska bryggeritraditioner och smakvariationen är mycket stor. Belgiska bryggare talar hellre om ölet i konstnärliga termer än i bryggartermer.

Här redovisas belgiska lättare ljusa ales och lättare ales av pale ale-typ. Se även Belgisk Strong Ale, Belgiska veteöl, Syrliga öl och Trappistöl.

Belgisk ale - Saison, Supersaison

Saison (säsong), eller Sezuen som den också kallas, har sitt ursprung i fransktalande Belgien. Det bryggdes förr på gårdarna under vintern för att sedan mogna på flaska under sommaren och drickas under skördetid. Friskt vatten var ett problem på fälten och ersattes med ett syrligt, uppfriskande öl. Varje lantarbetare hade rätt till 5 liter saison per dag. Alkoholstyrkan var förr under 3%. Supersaison är en modernare och alkoholstarkare variant. De tappas ofta på vinflaskor med naturkork eller med ölkapsyl.

Fyllighet/kropp: Lätt till medelfyllig.
Färg: Halmgul till brun. Skummigt.
Alkoholvolym: 5-7%. Super 7-10%.
Beska: Låg till medium.
Smakrikedom: Fruktigt, kryddigt.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 10-12ºC.
Ölexempel: Saison d´Erpe-Mere.

Passar till enklare rätter, husmanskost som inte är för kraftfulla.

Karaktär: Saison är en variationsrikt, komplex belgisk ale. Det är en kärv (syrlig) och lätt till medelfyllig ale, väl humlat, medelbesk och som regel kolsyrerik. Det kryddas gärna med koriander, ingefära, stjärnanis, apelsin eller citron. Frukttoner och kryddighet är utmärkande drag.


Belgisk Pale Ale & Blonde

Fyllighet/kropp
: Lätt till medelfyllig.
Färg: Halmgul till kopparfärgad.
Alkoholvolym: 4-6%.
Beska: Viss.
Smakrikedom: Viss knäckighet, lätt kryddig. 
Lagring: -
Serveringstemperatur: 5-7ºC.
Ölexempel: De Koninck Amber. Leffe Blonde.

Passar som sällskapsdryck och till lättare, inte alltför smakrika rätter av kyckling eller fläsk och dito ost.

Karaktär: Inledning mjuk maltsötma, lätt karamellig, nötaktig. Fruktig med viss kryddighet.


Blonde, ibland beskriven som egen öltyp, är en relativt modern komposition för att locka till sig lagerdrickare. Likheterna är märkbara. Ett ljust, lätt sött öl byggt av pilsnermalt kompletterat med aromatisk malt eller råfrukt som majs eller socker. Det är lite ljusare och lite alkoholstarkare än vanlig pale. Viss honungssötma och fruktiga toner t.ex. av banan kan förekomma. 


Belgisk Pale Strong Ale

Öltypen benämns Strong pga hög alkoholhalt, men har trots detta förhållandevis låg fyllighetsgrad.

Fyllighet/kropp: Lätt till medelfyllig.
Färg: Halmgul till koppar.
Alkoholvolym: 7-11%.
Beska: Låg till medel.
Smakrikedom: Fruktigt. Torr eller sötaktig.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 10-12ºC.
Ölexempel: Duvel, Kwak.

Passar som sällskapsdryck och till lättare, inte alltför smakrika rätter av kyckling eller fläsk och dito ost.

Karaktär: Tydligt fruktig. Viss till medel humlesmak och beska. Kan vara torr, lätt syrlig eller ha viss restsötma. Ölet är ofta smaksatt med olika slags kryddor. Jämför Saison.


Belgisk Dubbel & Brune Ale

Dubbel (Double) har fått sitt namn av Trappistmunkarna som delar in sina öl i Enkel, Dubbel och Tripel. Se Trappistöl och Tripel.

Fyllighet/kropp: Medelfyllig.
Färg: Bärnstensröd till mörkt brun.
Alkoholvolym: 6-7,5%.
Beska: Låg till medium.
Smakrikedom: Stor. Smakrik, karamell, choklad.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 8-10ºC.
Ölexempel: Westmalle Dubbel, Röd Chimay.

Passar till lite kraftigare rätter av oxe, gris och vilt, eller till smakrika charkprodukter.

Karaktär: Ett smakrikt, komplext och maltdominerat öl med torr eftersmak. Maltsötma med ton av choklad och karamell. Toner av nejlika eller russin kan förekomma.

Brune, på flamländska Bruin, är ett "mellanöl" i bemärkelsen att det konstruerats för att inte sticka ut på något sätt. Det är maltigt mjukt, beskan skall vara låg, varken tung eller sockersöt, eller utpräglat torr. Smaken är fruktig och karamellig, kan vara lätt kryddig eller ha lätt rostade toner. Alkoholhalt 5,5-7,5%. Färg koppar till mörkt chokladbrun. Exempel: Leffe Brune.

Läs mer

Belgiskt veteöl

Om syrliga öl

Belgisk Strong Ale

Trappistöl, klosteröl

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj