Irländkska pale ales

Irländkska pale ales

(Irish Red Ale)

Irländsk pale ale är vanligen rödaktig och benämns då Irish Red Ale. Även i Irland har lager tagit över. Av den öl som produceras i landet svarar lager för 63%, stout för 32% och ales svarar endast för 5%. Den ale som produceras är i stort sett Irish Red Ale. Det finns också röd irländsk lager som fått sin nyans av karamellfärg.

Fyllighet/kropp: Medelfylligt.
Färg: Ljust rödgul till rödbrun.
Alkoholvolym: 4-4,5%.
Beska: Medel.
Smakrikedom: Lätt karamellig.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 10-13ºC.
Ölexempel: Smithwicks.

Passar till mycket, t.ex. hamburgare, kyckling- och fiskrätter, gärna till kryddig mat.

Karaktär: Rödölet är en maltig och lätt humlad ale. Smaken är lätt sötaktig. Alkoholhalten är låg, men exportvarianter kan vara starkare. Den irländska alen får sin rödaktiga färgton av att man använder en liten del rostad kornmalt.

Rödöl förekommer som begrepp i andra länder för olika slags öl. Används tillägget ”irländsk” brukar det avse att rostat malt ingår. Det röda ölet klev in på den nordamerikanska marknaden på 1990-talet, mer som ett marknadsjippo än som en introduktion av en ny öltyp. De kan inbegripa alla bärnstensfärgade, rödaktiga eller koppartonade ölsorter.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj