Bitters

Bitters

(Ordinary Bitter, Session, Special Bitter, Best Bitter, Regular Bitter)

Bitters är en beskare pale ale som brukar anses som Englands nationaldryck, även om Mild Ale dominerade in på 1950-talet, varefter vanlig lager dricks mest. Bitter är ursprungligen ett namn för öl som innehöll humle när detta infördes som kryddning.

Förr var namnet bitter förbehållet pubarnas kranar, medan pale ale användes som namn på flasköl. Idag förekommer namnen om vartannat. Fatölet var förr opastöriserat och bör så förbli, samt tappas med en manuell handpump enligt entusiasterna. Numera är dock ölet vanligen pastöriserat och tappat med kolsyrepump. Entusiasterna må förfäras.

Karaktär: Bitter är ett alkoholsvagt, beskt, tungt humlearomatiskt öl, men vanligen inte beskare än pale ale i allmänhet. Ofiltrerad bitter innehåller mindre kolsyra än flertalet andra öltyper, varför ölet serveras med ett tunt skum överst. Utseende är allt från mättat gyllengul till mahognyröd.

Engelsk bitter brukar indelas enligt alkoholstyrka. Ordinary (vanlig) eller Session (mötesöl) brukar man kalla bitters som har en alkoholstyrka upp till 4.1%. Från 4.2-4.7% benämns de Best eller Regular. Över 4,8% benämns de Strong, Premium, Special Bitter, eller Extra Special Bitter (ESB). Den sista gruppen redovisas under öltyp Strong ales.


Ordinary Bitter (Session)


Fyllighet/kropp: Lätt till medelfyllig.
Färg: Bärnsten till koppar. Ringa skum.
Alkoholvolym: 3-4%.
Beska: Medelbesk.
Smakrikedom: Ringa. Kan vara lätt fruktig.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 10-13ºC.
Ölexempel: Thomas Hardy Country Bitter.

Passar som puböl och sällskapsöl. Passar till många maträtter, bäst till enklare rätter, gärna lätt beska. Klassisk till fish and chips. Bra till mildare ostar. 


Karaktär: Ordinary bitter har tydlig humlekaraktär och beska. Måttlig maltkaraktär. De är medelfylliga, gränsande till lätta. Låg alkoholhalt.


Special Bitter (Best, Regular)


Fyllighet/kropp: Medelfyllig.
Färg: Mörkt gyllengul till koppar.
Alkoholvolym: 4-5%.
Beska: Medel till tydlig beska.
Smakrikedom: Kolatoner, ibland frukttoner.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 10-13ºC.
Ölexempel: Fullers´s London Pride.

Passar som puböl och sällskapsöl. Passar till mycket, bäst till enklare rätter, gärna lätt beska. Bra till mildare ostar. 

Karaktär: Special Bitter är mer robust, kraftigare smakhumlat än Ordinary. Medel till kraftig beska. Medel restsötma, med kolatoner och kan vara lätt fruktigt.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj