Strandkål är en perenn gröda som blir 60-75 cm hög och ungefär lika bred. Den har vita blommor och frodiga krusiga gröna blad som slår åt det blåa hållet. Strandkålen blommar i juni-augusti och är en favorit hos bina. Trivs bäst i full sol men kan även ta lite skugga.

Odling
: För att odla strandkål: Förodla eller direktså. Fröerna gror långsamt och oregelbundet.
  • Förkultivering: Så i krukor/brätten som placeras utomhus i skuggläge så tidigt som möjligt, gärna redan i januari så att fröna utsätts för köld. Täck sådden med fiberväv. Groning sker på våren samma år eller året därpå. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög).

    Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Strandkål kan omskolas en eller två gånger, varje gång i en lite större plugg/kruka. Den bör inte sås eller omplanteras i för stor kruka på en gång, då kan jorden bli för fuktig vilket gör att plantan inte utvecklas på bästa sätt. För att få stadiga plantor kan kål planteras ner något djupare i jorden vid om-och utplantering.
  • Direktsådd: Så 3 cm ner i jorden. Fröet gror normalt på 2-4 veckor men det kan hända att det inte gror förrän nästa säsong. Grobarheten är normalt låg men ökas om fröerna utsätts för köld och om det skyddande skalet som omger fröet tas bort (t ex mellan två skärbrädor).

Skötsel: Trots att plantan kan växa till bra redan första året bör man vänta och skörda kålen först två år efter sådd. Strandkål måste blekas på våren. Så fort man ser att det buktar under jorden nån gång i april, maj så sätt på en stor hink över plantan. I mörkret utvecklas de blekgula skotten. Och efter 5-6 veckor är de färdiga (15 cm höga) och redo att skördas. Efter vårskörden måste plantan få återhämta sig och samla kraft inför nästa år.

Skörd och ätbara delar
: Skär av skotten vid marken när skotten är 15 cm höga. Smakar som en blandning av sparris och blomkål. Även de buckliga bladen är en delikatess lätt kokta.


Lagring: Bleka skott och unga blad kan ätas råa eller snabbt förvällda

Vanliga problem
: Vanligtvis inga problem med insekter eller sjukdomar.

Sorttips
Vanlig.


Samplanteringsväxter
: Doftande kryddor, lök, selleri, bönor, ringblomma, tagetes

Trivs inte med: Jordgubbar, potatis.

Information hämtad från: Odla ätbart, som också säljer dylika frön (länk nedan).

Se recept, läs mer > Strandkål

Läs mer

Strandkål

Odla ätbart

Film: Så odlas strandkål

Recept med Odla strandkål

Det finns 3 recept med Odla strandkål