Inälvskorvar

Inälvskorvar

(1. inälvskorv 2. blodkorv. svartkorv, mustamakkara 3. leverkorv)

Engelsk översättning intestinal sausage 2. liverwurst, black sausage, (black pudding) 3. liver sausage

Fransk översättning 1. saucisse intestinal, andouille, andouillette 2. boudin de sang, boidin noir 3. saucisse de foie

Italiensk översättning 1. salsiccia intestinale 2. sanguinaccio, botifarro 3. salsiccia di fegato

Tysk översättning 1. Innereienwurst 2. Blutwurst, Schwarzwurst 3. Leberwurst

Spansk översättning 1. salchichas intestinal 2. morcilla 3. morcilla de hígado, salchicha de hígado

Inälvskorv är en sällsynt företeelse i Sverige, då svenskar i allmänhet gärna avstår från all inälvsmat. Med undantag för blodpudding och leverpastej, eventuellt för att man inte tänker på vad det är. Som den lilla flickan som åt julskinka med god aptit: Jaså, du tycker om grisrumpa - då sköt hon äcklad tallriken ifrån sig. Annat var det förr när allt togs tillvara efter slakt, då var även inälvsmat en delikatess. I "vanlig" svensk korv blandas dock inälvor som blod ibland i korvsmeten, särskilt i lågpriskorv modell "hot dogs". Detta för att få upp proteinhalten i korven som annars är för låg på grund av låg köttandel (läs mer > Korvkvalité). I många andra länder som Tyskland, Polen och Frankrike, vet man fortfarande att uppskatta inälvsmat.

Ingredienser: Inälvskorv kan tillagas från alla djur, dock främst från gris. Unga djur ger bästa korv (kalv, lamm, unggris). Äldre djur som ko ger lätt bitter smak. Av vilt blir det utmärkt smakrik korv. Blod används till blodkorv och lever till leverkorv. Annat som ofta ingår är hjärta, mage, lunga och tunga. Inälvskorv innehåller ofta flera slags inälvor. Till och med hjärna används (sällsynt), som i en blodkorv från Lecce i Syditalien. Bräss är för fint att användas och njure kan ge bitter smak. Fett och/eller svål ingår i de flesta korvarna. Som "utfyllnad" förekommer gryn eller potatis och som bindemedel mjöl, ägg och tillsatser. Korvarna smaksätt med lök och allehanda kryddor.

Kategorier inälvskorv:

  • Leverkorvar är korv där lever utgör 20-40% av innehållet. Hit räknas även leverpastejer. Sådana korvar används främst som pålägg. Läs mer > Leverpastej, leverkorv.
  • Blodkorvar innehåller cirka 50% blod (läs mer > Blodkorv). Hit räknads också blodpudding (läs mer > Blodpudding). Blodkorv används både som maträtts- och påläggskorv.
  • Slaktrestkorvar innefattar all annan inälvskorv, till exempel den klassiska franska korven Andouille (se dito) som gör av enbart tarmskinn och kryddor. I Tyskland finns Kohlwurst och Lungenwurst ("kålkorv, lungkorv") som är kraftigt rökta korvar innehållande lunga, fläskkött och späck.


SÅ ANVÄNDS INÄLSKORV

Inälvskorv används som maträttskorv och som påläggskorv.

Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Korvkvalité

Tillverkningsmetoder korv

Andouille

Om pudding

Blodmat

Leverpastej, leverkorv

Blodkorv

Blodpudding