Latin: hostia
communion wafers
hostie
ostia
Oblate
hostia
Oblat är osyrat, ojäst tunt flatbröd (läs mer > Om ojäst bröd). I Sverige bakas oblat vanligen av kärnvetemjöl och vatten, men kan också tillverkas av andra sädesslag till exempel ris. Ordet "oblat" kommer från latinets oblatus, som betyder framburen. I den romersk-katolska kyrkan kallas oblaten hostia. Kontakta kyrkan om du vill köpa oblatblad.
PS: Enligt Uardaakademiens ordbok (Lunds studentkår) är helgerån = oblat.
SÅ ANVÄNDS OBLAT
Oblat används främst inom kyrkan till nattvarden, men också som botten i vissa bakverk till exempel tyska Lebkuchen (läs mer > Om pepparkakor). Förr användes oblat även som så kallad munlack (sigilloblat), dvs en liten tunn kaka av oblatdeg fuktades med saliv och användes för att klistra igen brev.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-05
Läs mer
Recept med Oblat
Det finns 1 recept med Oblat
-
Lebkuchen, tysk kryddstark, mjukseg, julpepparkaka
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan