Körsbärsplommon

Fotograf/bild: Film: All the fruit, cherry plum

Körsbärsplommon

(1. körsbärsplommon 2. blodplomman (rött prydnadsträd)

Latin: 1. Prunus cerasifera, 2. Nigra

Engelsk översättning 1. cherry plum, myrobalan plum 2. blood plum (red ornamental tree)

Fransk översättning 1. myrobolan, prunier-cerise, prunier myrobolan, myrobalan 2. prunier sanguin (arbre ornement rouge)

Italiensk översättning 1. àmolo, mirabolano, brombolo, marusticano, rusticano 2. prugna rossa (albero ornamentale rosso)

Tysk översättning 1. Kirschpflaume, Myrobalane, Türkenkirsche, Kringelbaum 2. Blutpflaume (rothe blätter)

Spansk översättning 1. ciruelo mirobolano, ciruelo-cerezo, ciruelo de jardín 2. ciruela de sangre (árbol ornamental rojo)

Körsbärsplommon är biologiskt en art i plommonsläktet (Prunus) i familj rosväxter. Alltså en nära släkting till arten plommon (läs mer > Plommon). Det finns många sortvarianter, till exempel Blodplommon (Nigra) med svartröd frukt och blad, främst använd som prydnadsväxt. Det är stora buskar eller buskliknande träd som blir 5-10 meter höga. Grenarnas bark är grön. Blommorna är vita, något rosa på insidan och dyker upp straxt före bladen. Blommar tidigt på våren med stark doft. Ger tidig skörd under sommaren. Körsbärsplommon förväxlas ofta med Mirabeller som är en underart till Plommon (läs mer > Mirabeller). Se film, klicka på "All the fruit" under bilden ovan.

Förekomst: Körbärsplommon är hemmahörande på Balkan och Centralasien (Turkiet, Iran m.fl.) varifrån den spritts runtom i Europa. Det sägs att romarna introducerade frukten norrut till England och Sydtyskland. Frukten var känd av kelterna. Förekommer också i Nordamerika och Australien. Trädet växer vild i skogsbryn, intill vattendrag och längs vägkanter. 

Frukten: Trädet ger rikligt med små plommon. 

  • Utseende/karaktär: Frukten är rund och till skillnad från mirabell en klängstensfrukt, fruktköttet lossar inte lätt från kärnan (läs mer > Stenfrukters anatomi). Plommonet blir 2-3 centimeter lång. Färgen gul, körsbärsröd eller blålila. 
  • Vikt: Runt 10 gram/styck. 
  • Mognad: juni-augusti.
  • Smak: Skalet är syrligt. Fruktköttet ganska vattnigt, intetsägande, ibland sött ibland surt. Som mogen ofta "mjölig" konsistens.
  • Alternativ vara: Mirabeller ett godare alternativ.
  • Försäljning: Säljs som regel inte i butik. Odlas inte kommersiellt.
  • Förvaring: Svalt, kort hållbarhet.
Odla: Används främst som prydnadsväxt. Tillväxtformen kan påverkas genom riktad beskärning. Stammen används till ympning av andra plommonsorter.


SÅ ANVÄNDS KÖRSBÄRSPLOMMON

Ringa användning som föda. Eftersom skalet är surt passar det till att laga sötsur sylt eller marmelad. Körsbärsplommon är klassisk i det georgiska köket till tkemalisås och rätter som 
kharchosoppa och chakapuli-gryta. Odlade sorter av röd körsbärsplommon används som prydnadsväxt i parker och trädgårdar. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09
Läs mer

Plommon

Stenfrukters anatomi

Mirabeller