Reine Claude

Fotograf/bild: Film: Hertfordshire Allotment Life, reine claude

Reine Claude

(reine claude 1. grön-gula reine claude 2. röd-violetta reine claude)

Latin: Prunus domestica ssp. italica

Engelsk översättning gages 1. greengages, gree-yellow gages 2. red-violet gages

Fransk översättning reine-claude, prunier de Italie 1. reine claude vert ou dorée 2. reine claude rouge ou violacé

Italiensk översättning regina claudia 1. regina claudia verde o d´oro 2. regina claudia rosso o viola

Tysk översättning Edel-Pflaume, Reneclode 1. Echten Edel-Pflaumen 2. Renekloden, Reneclauden, Rigelotte

Spansk översättning reina claudia 1. reina claudia verde o amarillo 2. reina claudia rojo o violeta

Reine Claude (Prunus domestica ssp. italica) är biologiskt en underart av arten Plommon tillika en sortgrupp  (läs mer > Plommon). Den har sitt från Asien på 1500-talet. Sultanen av det osmanska riket Süleyman den store skickade som gåva ett plommonträd med gröna plommon till François I kung av Frankrike 1515-1547, vilket är ursprunget till reine-claude. Plommonet döptes efter kungens gemål, drottning Claude (fr. reine = drottning). Det är ett lövfälland buske eller träd, vanligtvis 2-6 meter högt, men kan nå 15 meters höjd. Se film, klicka på "Hertforeshire" under bilden.


Varianter: Från det ursprungliga gröna plommonet har många sortvarianter utvecklats i Frankrike och i andra länder. Man talar om två grupper, dels grön-gula ("äkta" reine claude), dels blå-röda. Franska klassiker är Reine claude verte ou dorée (grön eller gul, 3,5-4 cm), Reine-claude de Bavay (grön-gul, 4-4,5 cm), Reine-claude diaphane (gyllengul, rödfläckig, 3,5-4,5 cm), reine-claude de Oullins (gul, 3,5-4,5 cm) och rein-claude de Althan (röd-violett, 3,5-4,5 cm). 

  • Utseende: Rund, medelstort plommon (3-4 cm). Skalet är grönt, gult, rött eller violett.
  • Vikt i butik: Runt 40 gram/st.
  • Mognad: Augusti-september.
  • Smak: Fin arom, fast och saftigt kött, smakrik, mycket söt svagt syrlig.
  • Alternativ vara: Aprikoser, persikor eller annan frukt.
  • Försäljning: Sällsynt förekommande i butik för att plommonet har kort hållbarhet och tunt skal som lätt skadas i hantering och transport.
  • Förvaring: Plommon är en semi-klimakterisk frukt. arom och mjukhet utvecklas efter skörd. Omogna mognar i rumstemperatur på någon/några dagar. Mogna plommon bör förvaras svalt. De har kort hållbarhet.


SÅ ANVÄNDS REIN CLAUDE

Plommonet används som andra plommon. Eftersom fruktköttet är extra saftigt, sött och smakrik passar det bäst att ätas naturell och i andra hand användas i varma desserter. Mogen frukt direkt från trädet smakar allra bäst.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09

Läs mer

Plommon