Viktoria

Fotograf/bild: Film: Hertfordshire Allotment Life, victoria plum

Viktoria

(viktoriaplommon, Denyers Victoria)

Latin: Prunus domestica ssp. intermedia 1. var. mamillaris 2. var. culinaria 3. var. ovoidea 4. var. oxicarpa

Engelsk översättning Egg plum, Victoria plum

Tysk översättning Halbzwetsche, Marunke 1. Kuchelzwetsche 2. Dattel-Zwetsche, Rot-Zwetsche 3. Eier-Zwetsche 4. Oval-Zwetsche, Spitz-Zwetsche, Echte Damascene

Egg plum ("äggplommon") är biologiskt en underart av arten Plommon, tillika en sortgrupp (läs mer > Plommon). Plommonet är nära besläktat med sviskon. Frukten är 4-8 centimeter långsmal eller äggformad (därav namnet), men också päronformad. Färgen blå, lila, röd eller gul. Fruktköttet är mjukt, saftigt och smakrikt. I England är viktoria­plommon en variant av äggplommon (se nedan). I Tyskland kallas underarten Halbswetsche ("halvsviskon") eller Marunke. Tyska sortvarianter:

  1. Kuchelzwetsche (var. mamillaris) är söt och smakrik. Kallas "kaksviskon" för att den behåller sin smak vid uppvärmning i mjuka kakor. Det finns olika sorter med olika färg bland annat Königen Victoria (viktoriaplommon).  
  2. Dattelzwetsche (var. culinaria) även kallad Rot-Zwetsche är ett stort rött plommon. Det finns olika sorter.
  3. Eierzwetsche (var. ovoidea) är gul eller röd-violett. Det finns flera sorter bland annat Violette Jerusalempflaume.
  4. Ovalzwetsche (var. oxicarpa) även kallad Spitz-Zwetsche eller Echte Damascene är ett ovalt eller spetsigt plommon. Det finns olika sorter till exempel det röd-lila Czar.


VICTORIA PLUM

Viktoriaplommonet är ett klassiskt engelskt plommon som fått sitt namn uppkallat efter drottning Victoria (1819-1901). Ursprung okänt. Det har sagts att plommonet först upptäcktes i en trädgård i Alderton, Sussex, men det har aldrig funnits en plats med detta namn i Sussex. Trädet  introducerades i Sverige 1844 av en plantskoleägare vid namn Denyer, varvid plommonet fick namnets Denyers Viktoria. Det blev mycket populärt i slutet av 1800-talet. Trädet är ganska härdigt, växer kraftigt men blir inte särskilt stort eller gammalt. Det ger rikligt med frukt, men för att få stor frukt måste blommor och frukt gallras ordentligt. Frukten ansätts lätt av mögel. Se film, klicka på "Hertfordshire" under bilden ovan.

  • Utsende/karaktär: Frukten är oval, äggformad och färgen röd-lila. Fruktkött är ganska grovt, ljusgult och smakrikt. Det är en "semi-clingstone", köttet lossar inte helt lätt från stenen (läs mer > Stenfrukters anatomi).
  • Vikt i butik: Runt 50 gram/styck.
  • Mognad: September-oktober.
  • Smak: Sötsyrlig.
  • Alternativ vara: Andra plommon.
  • Förvaring: Svalt, kort hållbarhet. Omogna mognar i rumstemperatur på någon eller några dagar.

SÅ ANVÄNDS VIKTORIAPLOMMON

Viktoriaplommon används som andra plommon, som bordsfrukt, till fruktpajer och andra bakverk eller desserter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09
Läs mer

Plommon

Stenfrukters anatomi