Grupper inom
Maträttskorv:
Stockholmare är namn på en maträttskorv skapad på 1960-talet av dåvarande Norrmalms korvfabrik i Stockholm. Numera tillverkad av Gudruns chark. Det är en smal bratwurstvariant, som var avsedd för Stockholms invånare som önskade en fylligare och smakrikare grillkorv. Det finns tre varianter - original, med ost och chili och BBQ Bacon.
- Korvtyp: Maträttskorv alspånsrökt korv typ bratvurst (ty. Brühwurst). Grovmald stoppad i fjälster. Vikt 60 gram. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
- Smak: Smakrik.
- Alternativ vara: Bratvurst eller annan smakrik korv.
- Försäljning: Förekommer till och från i stockholmsbutiker och vanlig i stadens korvkiosker.
- Jämförpris relativt annan huvudvara: Lågt - mycket lågt 60-100 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: 0-4°C. Cirka 1 vecka. Se förpackning.
Innehåll: Kött från gris och nöt potatismjöl, lök, vitlök, senapsfrö, druvsocker, andra kryddor och kryddextrakter. Antioxidantionsmedel E300, konserveringsmedel E250.
- Köttandel *): Hög, verklig andel ~73% (på paketet 86%, see fotnot).
- Vattenhalt **): Medellåg 55%.
- Relativ fetthalt **): Hög 26%.
- Relativ proteinhalt **): Medel 13%.
- Kolhydrater **): Lågt 4%.
- Salthalt: Normalsaltad ~2%. Nitritsaltad E250.
- Relativ energimängd **): Medelhög 300 Kcal/100g.
SÅ ANVÄNDS STOCKHOLMARE
Stockholmare används stekt eller grillad liknande bratvurst.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06