Kolbasz, ungersk korv
(Gyulai, Csabai, Csemege, Házi, Cserkész, Debreceni Kolbász, hurka, májas, véres)
Grupper inom
Maträttskorv:
Kolbasz är det ungerska ordet för korv, så en "kolbasz" kan vara maträtts- eller påläggskorv av olika slag. Utbudet av olika korvar i Ungern är liksom i Tyskland mycket stort, särskilt av smakrika rökta korvar. De vanligaste rökta korvarna är Gyulai Kolbász, Csabai Kolbász, Csemege Kolbász, Házi Kolbász, Cserkész Kolbász och Debreceni Kolbász. Ungerska rökta korvar är ofta kryddiga och kan innehålla såväl vin som konjak. Kokta korvar kallas "hurka", leverkorvar "májas" och blodkorvar "véres".
SVENSK KOLBASZ
När svenska producenter tillverkar kolbasz brukar de kopiera Gyulai Kolbász, dock som en försvenskad variant med lägre kötthalt, rökaromkokt och mindre smakrik än originalet. Som en kryddstarkare "frukostkorv" skulle man kunna säga.
- Korvtyp: Maträttskorv rökaromkokt korv (ty. Rohwurst). Mellangrov köttmassa stoppad i naturskinn (fjälster) eller kollagenskinn som är ätbar. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
- Smak: Minndre smakrik än ungersk korv i allmänhet,
- Kötthalt: Hög kötthalt.
- Alternativ vara: Bratwurst.
- Försäljning: Förekommer ibland i butik.
- Jämförpris relativt annan huvudvara: Lågt, cirka 100 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: 0-4°C. Rå kort hållbarhet. Förkokt upp till en vecka. Se förpackning.
med gris- och nötkött, grisfett potatismjöl, salt, paprika, cayennepeppar, lök, vitlök och rökarom. Kötthalten är lägre.
Innehåll: Gris- och nötkött, späck, potatismjöl, paprika, cayennepeppar, lök, vitlök och kryddor. Vanliga tillsatser är stabiliseringsmedel E450. antioxidationsmedel E331, E300, konserveringsmedel E250, jästextrakt, rökarom och andra aromer.
- Köttandel *): Verklig andel hög, ~62% (på paketet 73%. Se fotnot).
- Vattenhalt **): Medel ~58%.
- Relativ fetthalt **): Medel ~23%.
- Relativ proteinhalt **): Medel ~12%.
- Kolhydrater **): Medel-lågt ~5%.
- Salthalt: Normalsaltad ~2%. Nitritsaltad E250.
- Relativ energimängd **): Medel, ~270 Kcal/100 gram.
*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.
SÅ ANVÄNDS KOLBASZ
I Ungern äter man korv som vi, kallskuret eller som varmrätt. Däremot ingår korv oftare i det ungerska köket - i grytor, soppor, gratänger och som ensamrätt. Ungern är också känd för sin speciella paprika. Paprikapulver används mycket tillsammans med korv i rätter som i den klassiska grytan Paprikás krumpli. Ickerökt korv äter man gärna tillsammans med surkål eller grönkål och potatismos.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06