Hackkorv är en gammaldags klassisk värmländsk specialitet, en korv främst av inälvor och korngryn liknande Västgötakorv och Värmlandskorv. Hackkorv klassiskt av nöt eller lamm, Västgöta av gris och korn, värmlandskorven av gris och potatis. Historiskt fattigmansmat av restprodukter från slakten utdrygad med billiga varor då kött var en bristvara (läs mer > Grynkorvar). "Hack" för att man förr hackade ingredienserna innan köttkvarnens tid. Hackkorv har fått kultstatus och dess minne och status vårdas av Hackkorvens vänner. Hackkorvens Dag firas den fjärde lördagen i oktober.
  • Korvtyp: Grynkorv, grovmald råkokt maträttskorv stoppad i naturskinn. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
  • Smak: Smakrik, lätt inälvssmak.
  • Alternativ vara: Västgötakorv, Värmlandskorv, isterband, stångkorv.
  • Försäljning: Sällsynt förekommande utanför Värmland.
  • Jämförpris relativt annan huvudvaraMycket lågt, 50-75 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C cirka 1 vecka. Se förpackning.

Innehåll: Klassiskt tillagad av hjärtslag (= hjärta, lunga, strupe, se > Om inälvor), andra inälvor eller slaksida av nöt eller får, talg och kokta korngryn. Numera av nöthjärta, nöt-/grislunga och andra inälvor, nöttalg/grisfett, stärkelse, lök och kryddor.

  • Köttandel *): Formellt noll eller närmare noll, för att inälvor inte är kött. Andel hjärta, verklig andel 20-35% (på paketet 25-40%. Se fotnot).
  • Vattenhalt **): Medel, runt 65%.
  • Relativ fetthalt **): Lågt, 9-13%.
  • Relativ proteinhalt **): Medel, 10-15%.
  • Kolhydrater **): Medel, 7-8%.
  • Salthalt: Normalsaltad ~2%.
  • Energi: Relativ energimängd **): Lågt, 175-200 Kcal/100g.

*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.

Tillredning hackkorv: Kött och inälvor kokas med lök och kryddor och ställs åt sidan. Korngrynen kokas i spad från köttkoket. Det kokta grovmals och blandas med de kokta korngrynen (jämför > Pölsa). Massan späds med spad till lagom konsistens och stoppas sedan i krokfjälster.


SÅ ANVÄNDS HACKKORV


Hackkorv äts oftast stekt och skivad, serveras med potatis och lingonsylt eller rödbetor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Om inälvor

Hjärta

Pölsa, lungmos

Om korv, korvtillverkning

Stångkorv

Grynkorvar

Om prisjämförelser

Tillverkningsmetoder korv