Päronsort - conference (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Film: Jelle Stappers, conference

Conference

(Conference = klassiskt engelskt päron)

Engelsk översättning Conference, Belgium pear = classic English pear

Fransk översättning Conférence = poire anglaise classique

Italiensk översättning Conference = classica pera inglese

Tysk översättning Conference = klassische englische Birne

Spansk översättning Conferencia = pera inglesa clásica

Cenference är ett engelskt päron framtaget på en handelsträdgård vid namn Rivers Nursery i Sawbridgeworth, norr om London. Päronet vann första pris på National British Pear Conference år 1885 varifrån den också fått sitt namn. Det är en förädling av en belgisk sort Leon Leclerc de Laval och kallas därför ibland för Belgiskt päron. Det är numera Englands mest odlade päron. Cenference är biologiskt en sortvariant av arten Europeiskt päron (läs mer > Päron). Se film, klicka på "Jelle Stappers" under bilden ovan.

Rivers Nursery startades av John Rivers 1725, men det var sonen Thomas River (1798-1877) som utvecklade verksamheten framgångsrikt. Han blev en av tidens mest respekterade pomologer (fruktträdskännare). Han korresponderade med Charles Darwin och utvecklade olika trädgårdstekniker, skrev böcker i ämnet och tog fram många frukt- och rossorter. Hans son, Thomas Francis River (1830-1899), tog över och fortsatte att introducera nya sorters äpplen, bland annat Conference, aprikoser, persikor, nektariner, plommon och bär. Frukterna finns att beskåda på handelsträdgården som fortfarande existerar. Läs mer via länk nedan.

  • Ursprung: England 1884.
  • Form: Medelstort eller stort päron med långsmal flasklik form och rundad underdel.
  • Skal: Tjockt, ljust gröngul med guld-bruna fläckar, mest nertill.
  • Fruktkött: Finkornig, mjuk och krispig konsistens. Färgen krämfärgad ibland med rosa nyans. 
  • Mognad: Conference är höstfrukt som skördas i september-oktober innan det är fullt moget. Päron är klimaktorisk frukt - mjukhet, arom och smak utvecklas efter skörd (läs mer > Om frukt och bär). Mognar inifrån och ut i rumstemperatur vanligtvis på 7-10 dagar. 
  • Smak: Karaktäristisk smak, saftigt och sött.
  • Säsong/försäljning: Oktober-december. 
  • Lagring: Höstpäron lagras kallt i 2-4 månader.
  • Användning: Rå som bordspäron, i fruktsallad eller på ostbricka. Kan kokas och läggas in i sockerlag till desserter eller ugnslagas i bakverk och tårtor. Passande komplementvara är nötter av olika slag.
Sortvarianter: Det finns olika mutationer av Cenference, såsom Cenference primo, Dubbele conference och Novi Cnference vilka varierar i storlek och avkastning men i övrigt är ganska lika varandra. Päronet är också förälder till nya sorter till exempel Concorde i England som är en korsning mellan Conference och Comice (se dito).

Odling
: Odlas flitigt och på många platser i England, nordöstra Frankrike, Belgien och Nederländerna. Conferencepäron som odlas i Savoyen har ursprungsskyddats av EU (läs mer > Ursprungsskydd EU). Förekommer även runt om i Europa och i USA. 

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09
Läs mer

Päron

Rivers Nursery

Parks & Gardens, Rivers Nurery Orchad