Bräckkorv är i sig ingen specifik korvsort utan ett samlingsnamn för korvar av varierande slag som passar att bräckas, det vill säga hastigt stekas (läs mer > bräcka). För att snabbt kunna steka korv, hel eller skivad, fordras att den är förkokt och helst rökt, inte rå. En rå korv behöver vara väl genomstekt och tar längre tid, en av producenten förlagad korv behöver bara bli tillräckligt varm. En typisk bräckkorv är falukorv som skivad snabbt kan bräckas i panna (läs mer > Falukorv). I princip är alla förkokta korvar bräckkorv. Förr var bräckkorv ett vanligt namn på korttjocka enklare korvar med varierande innehåll och med lite lägre köttandel. Numera sällsynt förekommande som korvnamn, men korvproducenten Wurstmaster, som har flera udda och intressanta korvar, har en bräckkorv som emellanåt hittas i butik.


SÅ ANVÄNDS BRÄCKKORV


Bräckkorv lättsteks hel eller skivad på längden eller tvären. Äts som annan korv gärna med potatismos och lingonsylt, eller med stuvad vitkål och inlagda rödbetor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05.

Läs mer

Falukorv