Oud Bruin, Oud Red

Oud Bruin, Oud Red

Oud Bruin, Oud Red Ale är öl från Belgien och Nederländerna med orten Oudenaarde väster om Brussel som centrum för öltypen. Ölet brukar klassas som ale, men är ofta en variant av spontanjäst öl. Ölet jäses i en kombination av överjäsning med syrabildande bakterier. I vissa fall tillsätts syrakulturer, eller så bildas de vid flera års lagring i gamla ekfat. Ibland tillsätts socker.

Fyllighet/kropp: Medelfyllig.
Färg: Nötbrun till mörkt brun.
Alkoholvolym: 4-8%.
Beska: Låg till medel.
Smakrikedom: Fruktigt. Syrligt, sötsyrligt.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 6-10ºC.
Ölexempel: Rodenbach Klassiek.

Passar som törstsläckare.

Karaktär: Oud Bruin är ett medelfylligt öl, märkbart syrlig och domineras smakmässigt av fruktighet, påminnande om plommon, röda vinbär, russin, fikon, dadlar, svarta körsbär eller katrinplommon. Viss humlebeska. Syrligheten tillsammans med sherryaktiga toner ger ofta en sötsyrlighet till ölet. Maltkaraktären påminner ofta om karamell, mörk sirap, toffee och choklad. Ett kompext öl m.a.o. Det är vanligt att man tillsätter söt sirap eller blandar ölet med yngre, sötare öl för att dämpa kärvheten.

Frisk och syrlig eftersmak, vanligen torr men eftersötma förekommer. Färgen skiftar från nötbrunt till mörkt rödbrun. Den röda färgton kommer från wienermalt, men också från ekfaten de lagras i.

Läs mer

Om syrliga öl

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj