cocked Mettwurst
feine Mettwurst, Kochmettwurst, gekochtes Mettwurst
Grupper inom
Påläggskorv, leverpastej:
Medwurst (svensk stavning = medvurst med enkelt v, vilket dock sällan används) är påläggskorv av fläsk- och nötkött med ursprung från Tyskland = Mettwurst. Mett = hackat (gris-)kött utan späck, Wurst = korv. Sägs bara "medvurst" i Sverige avses som regel kokt medvurst, medan rökt medvurst benämns med korvens italienska namn "salami".
Det finns rökt och kokt medvurst (se dito). Tysk stavning med w (= medwurst) används mest i Sverige. Sägs bara "medwurst" avses ofta kokt medvurst, medan rökt medvurst oftast benämns salami.
Kokt medvurst är tämligen lik vanlig varmkorv. Båda är kokta korvar av finmalt fläskkött, oftast innehållande potatismjöl eller stärkelse med likartat näringsinnehåll. En blek kopia av sin rökta namne, både till färg och smak (läs mer > Medvurst rökt). I Tyskland finns också bredbar kokt medvurst (Kochmettwurst) som brukar vara lite grovkornigare och smakrikare, ofta förpackad i burk.
- Korvtyp: Kokt påläggskorv (ty. gekochtes Mettwurst, läs mer Tillverkningsmetoder korv).
- Smak: Mild, lätt löksmak.
- Alternativ vara: Skinkkorv, mortadella.
- Försäljning: Sparsamt förekommande i butik, var vanlig förr.
- Jämförpris relativt annan huvudvara: Mycket högt för att vara tillbehör. Mer relevant är att jämföra med huvudråvaror som korv: Lågt 100-150 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: 0-4°C. En vecka eller mer. Se förpackning.
Innehåll: Griskött, även nötkött kan ingå, vatten, fett från gris, potatismjöl eller stärkelse, druvsocker, koksalt, kryddor, kryddextrakt, lökpulver, paprikapulver, stabiliseringsmedel E452, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250. Klassisk tysk kokt Mettwurst vanligen köttrikare, mindre fettrik och utan nötkött eller potatismjöl.
- Köttandel *): Verklig andel medel, 40-45% (på paketet 50-60%). Tysk Mettwurst hög, ~70% (80%).
- Vattenhalt **): Medel ~60%, tysk ~60%
- Relativ fetthalt **): Medel 22-25%. Tysk medel-hög 15-30%.
- Relativ proteinhalt **): Låg 8-10%. Tysk
- Kolhydrater **): Medel 5-7%. Tysk obetydlig 0-2%.
- Salthalt: Normalsaltad ~2%. Nitritsaltad.
- Relativ energimängd **): Medel 250-300 Kcal/100g.
SÅ ANVÄNDS MEDVURST
Kokt medvurst används främst som smörgåspålägg, men kan även ätas kokt/uppvärmd eller stekt i tjockare skivor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09