Biologisk indelning frukt

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Biologisk indelning frukt

(torra frukter, saftiga frukter, bär, stenfrukter, fruktförband, sammansatta frukter, falska frukter, skenfrukter, kärnfrukt)

Engelsk översättning berries, drupes, aggregate fruits, accessory fruits

Biologisk indelning av frukt skiljer sig från gastronomisk indelning (läs mer > Gastronomisk indelning frukt). Biologiskt kan man grovt indela frukt i två huvudgrupper, torra och saftiga frukter (som överlappar varandra), men biologerna är oense och gör indelningar på olika sätt.

Torra frukter:

  • Baljväxter som ärter, linser, bönor och jordnöt. Läs mer > Om ärter.
  • Nötter som hasselnöt, kastanj och kokosnöt. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.

Saftiga frukter:

  • Bär (eng. berries) är oftast mångfröiga, med tunt skal och hård kärna. Frukten öppnar sig inte utan faller av från växten. Som bär räknas blåbär, lingon, vindruvor, krusbär, vinbär, men också växter som normalt inte kallas bär till exempel citrusfrukter, banan, paprika, tomat, gurka, pumpa och melon.
  • Stenfrukter (eng. drupes, stone fruits) har en eller flera små eller stora, hårda kärnor ("stenar"), omslutna av fruktkött. Inuti stenen finns vanligen endast ett litet frö. Till stenfrukter räknas körsbär, plommon, persika, avokado, oliv, mango, men även mandel, valnöt och kokosnöt räknas hit. Läs mer > Stenfruktens anatomi.
  • Fruktförband (eng. aggregate fruits) även kallat "sammansatta frukter", har många pistiller som utveckar frukt tätt sittande tillsammans och som även sprids tillsammans. Hit räknas hallon, jordgubbar, smultron.
  • Falska frukter (eng. accessory fruits) även kallat "skenfrukt" eller "kärnfrukt" (fr. à pepins), innehåller utöver fruktdelen andra delar av växten. Ofta ingår då blombotten. Som falsk frukt räknas äpplen, päron, nypon, ananas och fikon.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Om frukt och bär

Om ärter

Stenfrukters anatomi

Om nötter, mandlar, frön