
Fotograf/bild: Citrus & Life, parts of citrus
Citrusfrukters anatomi
(Citrusfruktens anatomi 1. pedicel = fruktfäste 2. skal 3. exocarp = yttre skal 4. mesocarp, albedo = inre skal 5. endocarp 6. membranvägg 7. jossäck 8. kärnor)
Citrus fruit anatomy 1. pedicel = attachment 2. rind 3. exocarp outer rind 4. mesocarp, albedo = inner rind 5. endocarp = fruit meat 6. membranous wall 7. juice sac 8. kernels
Anatomie des agrumes 1. pédicelle = attachement 2. écorce 3. exocarpe = écorce extérieure, zeste 4. mésocarpe, albedo = écorce intérieure 5. endocarpe = loge de jus 6. cloison 7. sac de jus 8. pépin
Anatomia degli agrumi 1. pedicello = attaccamento 2. scorza 3. esocarpo = guscio esterno 4. mesocarpo, albedo = guscio interno 5. endocarpo 6. parete membranosa 7. sacca del succo 8. noccioli
Anatomie der Zitrusfrucht 1. Stiel = Anhang 2. Schale 3. Exokarp = Außenhülle 4. Mesokarp, albedo = Innerschale 5. Endokarp 6. Membranwand 7. Saftsack 8. Kerne
Anatomía de los cítricos 1. pedicelo =accesorio 2. cáscara 3. exocarpio = concha exterior 4. mesocarpio, albedo = concha interior 5. endocarpio 6. pared membranosa 7. saco de jugo 8. granos
- Pedicel = Växtfäste, stjälk som håller fast frukten.
- Skal.
- Exocarp = pigmenterat (färgat) ytterlager av skalet som innehåller blåsor av eterisk (flyktig) olja som återskapar ytan vid skada. Vanligen bitter smak och pektinrikt. Viker man en bit av skalet avges aromatiska synliga oljepärlor som är antändbara.
- Mesocarp (albedo) = inre mjukt vitt skal som innehåller eteriska oljor, pektin och cellulosa.
- Endocarp = Innerdelen av frukten (fruktköttet) med ätbara och saftiga segment.
- Membranvägg = hinna som delar in fruktköttet i segment.
- Jossäck = tunn hinna som innehåller juiceceller (versiklar).
- Kärnor = frön utspridda i jossäckarna (apelsinen på bilden är kärnfri).