Morbier (AOC-ost)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Morbier (AOC-ost)

(Fransk hårdost)

Ursprung: Ain, Franche-Comté, Frankike. AOC 2000. Anor från slutet av 1700-talet.

Osttyp: Hårdost av komjölk. 6-7 kg rund, platt ost.

Ytskikt: Orangebeige skorpa.

Snittyta: Gulvit.

Konsistens: Halvmjuk.

Smak: Nötaktig, fruktig smak. Lukt av hö.

Lagring: 2-4 månader.

Fetthalt: 28%.

Förvaring:

Kommentar: Ursprungligen pudrades ostmassan med sot för att hålla insekter borta över natten, vilket gav den karaktäristiska svarta randen i mitten. Numer är det svarta lagret vegetabiliskt. Används som påläggsost och till matlagning. Osten smälter bra och lämpar sig gratäng, eller till den franska rätten Morbiflette, där osten smälts ovanpå bakpotatis.

Läs mer

Morbier website