Morbier (AOC-ost)

Morbier (AOC-ost)

(Fransk hårdost)

Ursprung: Ain, Franche-Comté, Frankike. AOC 2000. Anor från slutet av 1700-talet.

Osttyp: Hårdost av komjölk. 6-7 kg rund, platt ost.

Ytskikt: Orangebeige skorpa.

Snittyta: Gulvit.

Konsistens: Halvmjuk.

Smak: Nötaktig, fruktig smak. Lukt av hö.

Lagring: 2-4 månader.

Fetthalt: 28%.

Förvaring:

Kommentar: Ursprungligen pudrades ostmassan med sot för att hålla insekter borta över natten, vilket gav den karaktäristiska svarta randen i mitten. Numer är det svarta lagret vegetabiliskt. Används som påläggsost och till matlagning. Osten smälter bra och lämpar sig gratäng, eller till den franska rätten Morbiflette, där osten smälts ovanpå bakpotatis.