Sötma i mat i mat kan bero på att socker, honung, sirap e.d. tillsats i maten, eller på att vissa matvaror i sig är söta t.ex. exotisk frukt, russin, kokta rotfrukter, ketchup, söta såser o.s.v.
Det kan låta ologiskt, men sötma i mat gör inte vin och dryck snällare, utan förstärker syra och beska i drycken. Sötma upphäver sötma. Till söt mat passar söta drycker, men inte torra och friska. Sötman i maten gör att de senare upplevs som än torrare, gränsande till surt. Detsamma gäller sträva drycker (vin) eftersom sötman förstärker strävheten.
Nedan sammanfattas upplevelsen av olika smakkombinationer.
Vin och sötma i mat
Ett vin kan innehålla fruktsötma (t.ex. ett halvtorrt vitt vin) vilket kan uppfattas som lätt sött i doft och smak. Fruktsötma finns i vin som görs av helt mogna druvor. Lagring på fat kan förstärka känslan.
Öl har som regel ingen sötma, men fylliga och alkoholstarka öl kan upplevas sötaktiga. Men öl är ytterst sällan så söta att de kan matcha tydlig sötma i mat.
· En del belgiska fruktöl har uttalad sötma och kan då passa väl till söt mat.