Sötma i mat och val av dryck

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sötma i mat och val av dryck

Sötma i mat i mat kan bero på att socker, honung, sirap e.d. tillsats i maten, eller på att vissa matvaror i sig är söta t.ex. exotisk frukt, russin, kokta rotfrukter, ketchup, söta såser o.s.v.

Det kan låta ologiskt, men sötma i mat gör inte vin och dryck snällare, utan förstärker syra och beska i drycken. Sötma upphäver sötma. Till söt mat passar söta drycker, men inte torra och friska. Sötman i maten gör att de senare upplevs som än torrare, gränsande till surt. Detsamma gäller sträva drycker (vin) eftersom sötman förstärker strävheten.

Nedan sammanfattas upplevelsen av olika smakkombinationer.

Vin och sötma i mat

· Sötma i mat minskar sötman i vin.
· Sötma i mat ökar vinets syrlighet och strävhet.
· Vinet skall vara minst lika söt som maten.
· Alkoholstarkare viner passar till sötaktig mat.
· Ett syrligt vin passar sällan bra till söt mat.
· Torra och friska viner passar sällan till söt mat.
· Sträva, strama viner passar sällan till sötaktig mat.

Ett vin kan innehålla fruktsötma (t.ex. ett halvtorrt vitt vin) vilket kan uppfattas som lätt sött i doft och smak. Fruktsötma finns i vin som görs av helt mogna druvor. Lagring på fat kan förstärka känslan.
 
· Halvtorra viner, gärna alkoholstarka passar ofta till sötaktiga rätter t.ex. asiatisk mat. En klassiker är gewürztraminer till gravad lax med söt senapssås.
 
· Söt vita viner och starkviner passar ofta bra till söta desserter.

 
Öl och sötma i mat

· Sötma i mat minskar upplevelsen av sötma och maltighet i öl.
· Sötma i mat gör att öl verkar torrare, beskare och syrligare.
· Öl passar sällan bra ihop med riktigt söt mat eller söta desserter.

Öl har som regel ingen sötma, men fylliga och alkoholstarka öl kan upplevas sötaktiga. Men öl är ytterst sällan så söta att de kan matcha tydlig sötma i mat.
 
· Fylliga, alkoholstarka öl med begränsad beska har störst möjlighet att passa till söt mat.
· En del belgiska fruktöl har uttalad sötma och kan då passa väl till söt mat.