Fransk ostronkniv

Fotograf/bild: H. W. Larsen

Andra knivar

(renskniv, skalkniv, skrapkniv, grapefruktkniv, tomatkniv, sandwichkniv, ostkniv, parmesankniv, ostronkniv)

Grupper inom
Andra knivar:

Ostronkniv

Andra knivar är knivar avsedda för speciella arbetsmoment, eller anpassade för viss vara.

Rens-/skal-/skrapkniv är en förminskad kock-/allkniv, men större än en frukt- och grönsakskniv. Längd 8-10 cm och bredd 2-3 cm. Den används för finare arbete med att skala, rensa, skrapa, skiva små frukter, grönsaker e.d.

Grapefruktkniv är en smal cirka 10 cm lång kniv med sågtandat blad och böjd spets. Med den skär man loss fruktköttet från skal och hinnor. Kniven är användbar för de som ofta äter grapefrukt, eller ofta använder frukten i matlagning. Alternativt äter man halverad grapefrukt med hjälp av en spetsig tesked.

Tomatkniv (sandwichkniv) är en förminskad brödkniv och användbar när brödkniven är för stor. Den har liksom sin storebror tandat blad och lämpar sig att skiva varor med segt yttre och mjukt inre.

Ostknivar kan vara allmänna knivar för ost eller specifika för viss osttyp t.ex. parmesan. En ostkniv kan ha hål i knivbladet för att inte osten skall klibba fast när man skär den, tandad egg för att lättare kunna skära i hårda ostar och vassa "tänder" i spetsen för att flytta ostbitar från serveringsfat till den egna tallriken.

En parmesankniv ser ut som en dolk, tvåeggad och spetsig med ett kraftigt blad, för att kunna bryta loss bitar i mycket hårda, långlagrade parmesaner.

Ostonknivar i handeln är små med kort, brett, dubbel­eggat och spetsigt blad. Eggen är sällan vass. En tvärställd "parerplåt" är till för att inte skada händerna vid öppnandet. Det är dock Kunskapskokboken´s uppfattning att dessa knivar inte alls är bra och rekommenderar i stället en spetsiga kort kniv med vass egg, bruklig i Frankrike. Läs mer > Så öppnas ostron.

Läs mer

Ostronkniv