Ayram, turkisk yoghurtdryck

Fotograf/bild: Ohio State University

Drickyoghurt, ayram

(drickyoghurt, yoghurtdryck, ayran, dugh, doogh, dhallë, t´an)

Engelsk översättning yogurt beverage

Fransk översättning boisson au yaourt

Italiensk översättning bevanda di yogurt

Tysk översättning Joghurtgetränk

Spansk översättning bebida de yogur

Drickyoghurt är helt enkelt vanlig yoghurt med låg fetthalt som gjorts lättflytande och vanligtvis smaksatts på något sätt. Liksom yoghurt kan drickvarianten tillverkas av all slags animalisk mjölk och ursprungligen av get- eller fårmjölk varav  turkisk ayram är mest känd (se nedan Historia). Läs mer > Yoghurt. Europeisk drickyoghurt tillverkas av komjölk. Yalla är ett av Arla registrerat varumärke för drickyoghurt.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 100-110 gram.
  • Fetthalt: 0.5-2%.
  • Smak: Smaken är milt syrlig. Smaksatta oftast tydligt söta av frukt och tillsatt socker, med sockhalt som kan vara över 10%.
  • Alternativ vara: Kefir, lättfil.
  • Försäljning: 0,3 dl- eller literförpackning. Naturell eller smaksatt med frukt. Även laktosfri.
  • Relativt jämförpris: Små förpackningar medel, 40-50 kr/liter. Stora förpackningar lågt-medel 20-45 kr/liter. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Kallt vid högst +8°C. Ej frysbar. Hållbar i 2-3 veckor om obruten förpackning.
Historia: Att sura mjölk med yoghurtkultur har sitt ursprung från Mesopotamien för 5000 år sedan (läs mer > Yoghurt). Det blev en populär dryck bland nomaderna i Turkiet och Centralasien. Jämför med kefir som är en mjölkdryck med ursprung från de kaukasiska herdarna (läs mer > Kefir). Varje region har sin egen variant med varierande smak beroende på mjölksort och smaksättning. I Turkiet finns Ayran vilket är den mest kända asiatiska mjölkdrycken i västvärlden. I Persien (Iran) heter motsvarigheten dugh eller doogh (från dooshidan = mjölka), i Armenien kallad t´an och i Albanien dhallë. Drycken smaksätts i dessa länder med olika kryddor varav mynta är vanligast. Peppar och andra starka kryddor används också, eller som man säger i Iran - en kall dryck kräver varma kryddor.


SÅ ANVÄNDS DRICKYOGHURD

Drickyoghurt serveras kall. I Turkiet och Centralasien är dryckyoghurt en sällskaps- och måltidsdryck, särskilt under sommare. Ibland med tillsatt isvatten eller kolsyrat vatten. I västvärlden är det mer en mellanmålsdryck.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09
Läs mer

Drickyoghurt, ayram

Kefir