Grupper inom
Lammkyl, lammstek:
Stek utan ben tar längre tid att tillaga än stek med ben räknat per kilo, vilket beror på att kött tar längre tid att värma upp och att ben leder värme in i steken. Köttet blir mer genomstekt med ben och dessutom lite smakrikare av benets smakämnen. Tyvärr är stek med ben ganska sällsynt i vanliga butiker.
Lammstek utan ben | Råvikt | Rosa | Välstekt |
Innertemperatur > | 63-66°C | 71-74°C | |
Liten stek | 1,5 kg | 1 tim | 1 t 10 min |
Medelstor stek | 2,5 kg | 1 t 40 min | 2 tim |
Stor stek | 3,5 kg | 2 t 20 min | 2 t 45 m |
Stektid per kilo råvikt | 39-44 min | 44-49 min |
Stektiderna avser rumstempererat kött, kallt kött tar längre tid.
Stektiderna avser brynt kött i hög värme (225°C) och efterstekt i 160°C.
Stektider är alltid osäkra. Använd stektermomter för säkrare resultat.
- Rosa kött: Innertemperatur 63-66°C. Köttet aningen elastiskt, köttsaften lätt rosa.
- Välstekt kött: Innertemperatur 71-74°C. Köttet känns hårdare, köttsaften blekt gul.
© Testlagat av Kockskolan´s provkök 2010