Steam Beer

Steam Beer

(California Common)

Steam Beer, även benämnd California Common, är en av amerikanarna egenutvecklade ölsort. Det är en hybrid mellan ale- och lagermetoden. Modern Carlifornia Common skiljer sig väsentligt från det historiska steam beer.

Fyllighet/kropp: Medelfyllig.
Färg: Ljus eller mörk bärnsten.
Alkoholvolym: 4-6%.
Beska: Låg till medel.
Smakrikedom: Friskt. Karamellig.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 5-7ºC.
Ölexempel: Anchor Steam Beer

Passar till: Sällskapsöl och törstsläckare.

Karaktär: California Common är ett på klassisk-amerikanskt maner lätt och milt öl. Det är maltigt med humletoner, som även dominerar eftersmaken. Noterbara karamelltoner från maltet.

Historik: Namnet sägs komma från det väsande ljud som uppstår när ölfatet öppnas och ger ifrån sig en ångstråle, men andra förklaringar finns också.

Ölet har sitt ursprung i San Fransisco under guldruschens dagar i Alaska i slutet av 1800-talet. Alaskaresenärerna samlades i San Fransisco och ville ha lageröl. Bristen på is i Kalifornien gjorde det svårt att kyla lagerbrygden vid jäsning. Detta löste man med att använda underjäsningsjäst som fick jäsa i överjäsningstemperatur. Efterjäsning skedde sedan på ekfat tills kolsyrehalten blev mycket hög, vilket gav ifrån sig en ångstråle vid öppning och ett skummande bärnstensfärgat öl i glaset.

En annan förklaring ges av Anchor Brewing Company i San Fransisco, som numera äger varumärket steam beer. För att kyla mäsken pumpade man upp den till stora tankar på taket, vilket resulterade i en ångpelare. En tredje förklaring är att namnet lånats från det tyska Dampfbier (ångöl).

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj