Spanien är världens största producentland av oliver svarande för 1/3-del av världsproduktionen (läs mer > Produktion klassisk frukt). Antal sortvarianter är över 200. Oliver odlas främst i södra halvan av Spanien och allra mest i Andalusien. 14 har ursprungsskyddats av EU ( läs mer > Ursprungsskydd EU). Det finns gröna, rödbruna och brunsvarta "bordsoliver" (= matoliver till skillnad från oliver som pressas till olja). Nedan några av de mest kända. Läs mer > Oliver.
  • Gordal är en av mest kända oliverna i världen. Sevillian gordal är en ovanligt stor oliv som främst används som bordsoliv. Ibland smaksatt eller serverad med pickels (chili, lök m,m,).
  •  Manzanilla är en populär bordsoliv i Andalusien som fått internatioell uppmärksamhet. Den har arom av gräs, mandel och fikonträd.
  • Arbequina odlas över hela Katalonien. Oljan har lätt söt smak, med toner av mandel och äpplen. Används främst som bordsoliv, mindre lämplig för oljeutvinning. 
  • Hojiblanca används både till framställning av olja och som bordsoliv. Namnet från att bladen är vitaktiga. Frukten har arom och smak av nyklippt gräs, kronärtskockor och aromatiska örter.
  • Pictual är den vanligaste olivsorten i Spanien och i världen. Odlas främst i Jaén, Córdoba och Granada. Frukten är formad som en näbb (därav namnet) och det är en av de bästa sorterna för utvinning av olja tack vare hög fetthalt.
  • Cornicabra är en kvalitetsdruva som ger en extra virgin olivolja med intensiv arom. Smaken är fruktig med lätt bitter eftersmak.
  • Royal är en långsmal röd oliv med karakteristisk smak hemmahörande i Sierras del Norte i provinsen Jaén.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09