Emmentaler

Fotograf/bild: Crown Wine & Spirits

Emmentaler

(Schweizisk hårdost)

Ursprung: Från floddalen Emmentaler, Bern, Schweiz, med anor från Romarriket.

Osttyp: Rundpipig, med stora hål. Schweizisk AOP-ost (läs mer > Ursprungsskydd EU).

Ytskikt:

Snittyta:

Konsistens:

Smak: Aromatisk, nötliknande.

Lagring:

Fetthalt: 28%.

Förvaring: °C

Kommentar: I Sverige kallas denna ost ofta för "Schweizer­ost". Ostmästare tävlade på 1800-talet om vem som kunde göra den största osten och kunde då väga upp till 140 kg.

Historia: Starten för emmentaler är daterad till år 1450. Den är uppkallad efter dalgången som följer floden Emme i kantonen Bern. Osten är en stor rund bjässe med en diamter på ca 70 cm och en vikt runt 70 kg. Emmentalerosten har särskilt dragit till sig mejeriteknikens intresse och de första mejeribakteriologiska framstegen gjordes på denna ost i slutet av 1800-talet. Osten har också haft sin betydelse som en hävstång för ostkunskap i andra länder. Vår svenska Herrgårdost är ett exempel på sådan kunskapsöverföring. Man ville göra Schweizerost men resultatet blev istället en äkta svensk ost. Våra finska vänner har lyckats mycket bra med sin Emmentaler och är idag världens största exportör av denna osttyp.
Läs mer

emmentaler (finsk)

Herrgård ® }

Tysk beskrivning Emmentaler

Recept med Emmentaler

Det finns 1 recept med Emmentaler