Levern är ett viktigt organ som, dels reglerar kroppens ämnesomsättning, dels renar blodet från gifter och andra skadliga ämnen. På tre minuter har allt blod i en människa passerat levern.

  • Levern reglerar blodsockernivån och därmed ämnesomsättningen.
  • Levern bildar rikligt med galla, som finfördelar fettet från födan så att kroppen kan bryta ner och tillgodogöra sig det.
  • Levern lagrar glukos i form av glykogen, fettlösliga vitaminer, fett och järn. Leven är blodreservoar.
  • Levern omvandlar fettlösliga ämnen till vattenlösliga, till exempel kvävehaltiga ämnen till urinämne.
  • Alkohol förbränns i levern.
  • Levern bildar viktiga proteiner till blodet, bland annat för att blodet skall kunna koagulera.

Läs mer > Vårdguiden eller > Nationalencyklopedin.

Mathälsa: Livsmedelsverket rekommenderar att inte äta lever och njure allför ofta på grund av förekomsten av tungmetaller som bly och kadmium. Bäst är lever från unga djur. Lever från gamla djur kasseras alltid.

Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04

Läs mer

Om näringslära

Lever

Vårdguiden

Nationalencyklopedin